Nu måste Kalle Sandström vakna!

Det räcker nu Kalle Sandström. Du måste vakna och komma till sans. Din trovärdighet i rollen som  landstingsråd är sedan länge ifrågasatt och nyligen gjorda uttalanden av landstingets fastighetschef, Per Johansson är bevis nog för att din envishet i sjukhusfrågan måste få ett slut.

Kalle Sandströms husorgan, Sydöstran har med  klargörande artiklar visat att 4 – 5 sjukhusbyggnader i Karlskrona inte går att bygga om – de måste rivas – och nu i dag kommer besked att inte heller sjukhuset i Karlshamn klarar en om- eller tillbyggnad.

Nuvarande sjukhusbyggnader har inte varit föremål för underhåll eller ombyggnad sedan 1980-talet. I dag tillstår Kalle Sandström att ombyggnationer skulle ha påbörjats redan för 15 år sedan! Varför så inte har skett har Sandström inget svar på. Han säger till Sydöstran:

– Det är något vi måste dra lärdom av inför framtiden…

Sjukhus

Vi har hört denna replik förr. Sådana svar efter sent uppvaknande har vi  fått nog av. Det räcker nu. Varför inte lyssna på sakkunskapen och ekonomiska experter?  Vi vet redan varför sjukhusen i Blekinge inte har underhållits eller byggts om. Det har saknats pengar och man har skjutit på bl a underhållsarbeten för att till varje pris snygga till ideligen uppdykande ekonomiska underskott. Nu kommer räkningen för gamla synder och nu vill Kalle Sandström att vi ska glömma och betala skyhöga summor för hans och företrädarnas dumhet.

Att det skulle bli som fastighetschefen nu har berättat, ja, det stod klart redan i Ronny Petterssons utredning. Han tvekade inte i sin syn på gamla otidsenliga lokaler. För honom var det självklart att t ex operationslokaler inte skulle klara ombyggnation. Han sa i stället:

– Det handlar inte om byggnader måste rivas utan istället NÄR de ska rivas.

Ronny Pettersson har sagt det och ekonomiska experter vid Blekinge Tekniska Högskola har sagt samma sak ja, även politiker av samma kulör som Sandström har sagt det upprepade gånger – att det kan bli 4 – 5 miljarder billigare att bygga ett nytt sjukhus i stället för att bygga nytt i och på berget i Karlskrona och nu även i Karlshamn.

Även om ledande politiker inom alliansen i Ronneby ännu inte har börjat agera så har de i varje fall sett till att skaffa lämplig mark där ett nytt sjukhus bör uppföras. Det tog ett tag att förhandla med ett antal markägare men nu är det klart och finns vid östra infarten till Ronneby. Perfekt läge vid såväl järnväg som E 22 och dessutom centralt i Blekinge.

När nu Kalle Sandström håller på att dra med sig även andra politiska företrädare i landstingets styrelse i en redan på förhand förkastad ekonomisk felsatsning blir hela denna sjukhuscirkus allt mer obegriplig. Vi i Blekinge har inte längre råd med politisk prestige.

För det är väl inte så att du, Kalle Sandström vill bli politiskt ihågkommen för din dumhet. Tänk om innan tiden rinner ut.