Gemytligt i Ronnebys kommunstyrelse

Kram

Jag får rapporterat att det råder gemytlig, på gränsen till nästan kramaktig stämning i den nya kommunstyrelsen i Ronneby. Naturligtvis tänker jag inte dra för stora slutsatser på grund av den upplevda nyordningen. Men visst är det trevligt om timmarna med sammanträden kan ägnas åt konstruktiva diskussioner istället för käbbel och krav på återremisser bara för att jäklas.

Nu tror jag det mer handlar om att nya krafter vill testa varandra innan vardagen åter gör sig påmind.  Senaste sammanträdet med kommunstyrelsen ger mig delvis rätt på denna punkt. Nu var det visserligen bara en vänstersving från Peter Bowin riktad till en sverigedemokrat, men det var likväl hög svansföring och högt tonläge så talet om gemytlig stämning vill jag nog vänta med att applådera tills det har gått ytterligare några månader.

Rakt motsatt stämning var det annars i den tidigare laguppställningen i kommunstyrelsen. I mitten av november fick jag en signal om att kommundirektören vid ett sammanträde hade meddelat att en gammal känd åkomma hade återvänt till stadshuset, nämligen att föredragande tjänstemän åter hade börjat må dåligt dagen före ett sammanträde med kommunstyrelsen. Då var det så allvarligt att tjänstemän berättat att natten före en föredragning i KS hade de svårt att sova.

Detta var synnerligen vanligt före 2010 men tydligen hade samtalstonen förbättrats något fram till 2014 för att åter försämras i slutet av fjolåret.

När nu politikerna tydligen mår bättre kan man ju alltid hoppas och tro att även ledande tjänstemän ska få må bra och därmed sova tryggt natten innan en föredragning. Jag håller tummarna.