Dålig taktik fällde Ronnebyalliansen

vågskål

Det blev ingen lyckad kväll för Ronnebyalliansen vid senaste sammanträdet med fullmäktige i Ronneby. För första gången med ett nyvalt fullmäktige visade Sverigedemokraterna vad åtta mandat kan åstadkomma.

Denna kväll gjorde SD sällskap med vänsterfalangen, vilket resulterade i två rejäla förluster i lika många voteringar. Jag vill göra gällande att Ronnebyalliansen i varje fall vid ett av fallen föll på bristfällig information, ja, helt enkelt dålig taktik.

Första voteringen gällde om miljöskandalen vid reningsverket i Kallinge ska kallas allvarlig händelse eller katastrof! Det gäller upptäckten av höga värden av giftet PFOS i det kranvatten som hämtas från det relativt nybyggda vattenverket i Brantafors, Kallinge.

Trots att dricksvattnet på senare tid har renats med kostsamma kolfilter har nu vattenverket tvingats stänga på grund av att nya höga värden har uppmätts.

Det var när en rapport från kommunala bolaget Miljöteknik skulle behandlas som den ganska unika situationen uppstod att man tvingades tillgripa votering för att ge giftskandalen i Kallinge en benämning.

Trots att Miljöteknik i rapporten kallat giftskandalen för katastrof ville nu Ronnebyalliansen tona ner och kalla det för allvarlig händelse. Detta förslag hade också vunnit i i kommunstyrelsen.

Nu i fullmäktige krävde miljöpartisten Lova Necksten att det skulle kallas vid sitt rätta namn – katastrof. Efter en kortare debatt blev det votering, vilken utföll med 27 röster för katastrof och 22 för allvarlig händelse.

Nästa votering kom när Ronnebyalliansen ville ge tekniska nämnden ett tilläggsanslag på ca 5 miljoner kronor för upprustning av ”Villa Vassen” vid Ekenäs.

En kort stund innan hade kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, m, klargjort att det nu skulle bli slut på nämnders krav på tilläggsanslag när budgeten visat sig inte hålla.

Nu förespråkade han att tekniska nämnden skulle få ett tilläggsanslag för en viktig upprustning av ”Villa Vassen” vid Ekenäs. Ca fem miljoner kronor var behovet och pengarna behövdes nu för att inte försena upprustningen.

Såväl socialdemokrater som sverigedemokrater och vänsterpartiet var emot och ville att frågan skulle bli föremål för debatt i budgetberedningen. Efter en lång debatt blev det votering och den slutade med att Ronnebyalliansen fick se sig besegrad för andra gången denna kväll. Siffrorna blev 30 röster för en bearbetning i budgetberedningen och 19 för Ronnebyalliansen som ville ha pengarna bums.

Vinnare i voteringen var s, v, sd och mp.

Jag vill hävda att alliansen kom särdeles dåligt förberedda till debatten om ”Villa Vassen”. När oppositionen ifrågasatte den låga arrendeavgiften svarade Roger Fredriksson, m, och Kenneth Michaelsson, c, att intresset för att hyra ”Villa Vassen” och Karön var dåligt och att detta skulle vara förklaringen till det låga arrendet.

Naturligtvis blev detta tändvätska för oppositionen som ansåg att en upprustning av ”Villa Vassen” kanske inte var så självklar med så dåligt intresse. Här föll Ronnebyalliansen på anmärkningsvärt dålig taktik och förberedelse. Satsningen i Ekenäs, Karön och Ronneby hamn är värd ett bättre öde.

Behöver jag påpeka att så här kommer det att bli i framtiden med nya fullmäktige i Ronneby och med SD som vågmästare med 8 mandat.

Ett svar på ”Dålig taktik fällde Ronnebyalliansen

  1. Kanske Villa Vassen och Karö-restaurangen, om det ändå ger så låg intäkt till kommunen i arrende, säljas till någon som själv är intresserad av att rusta upp och underhålla?

Kommentarer är stängda.