Ronneby betalar ut onödiga arvoden

Fyra ledamöter i Kommunstyrelsens Arbetsutskott (KSAU) i Ronneby som fick avgå i ”förtid” efter valet 2010 kräver nu ekonomisk kompensation. Det handlar om två månadsarvoden á 20 000 per månad, totalt inkl sociala avgifter, ca 200 000 kronor. Detta för att de tvingades avgå redan vid fullmäktiges sammanträde i november 2010.

Kravet på denna senkomna ekonomiska ersättning kommer från Kerstin Johansson, fp, Margareta Yngvesson, s, Peter Bowin, v och Thomas Håkansson, c, och klubbades i Kommunstyrelsens Personalutskott den 6 oktober 2014.

I protokollet från den 6 oktober 2014 finns följande formulering och anledning till att pengarna snarast ska utbetalas.

”Sammanfattning

Ordförande Roger Fredriksson (M) informerar om att ledamöterna i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott efter valet 201O skiftades i november månad istället för vid årsskiftet. Fyra avgående ledamöter skulle enligt överenskommelse ha fast arvode för november och december månad. Ledamöterna har enligt uppgift inte fått detta arvode.

Yrkanden

Ordförande Roger Fredriksson (M) yrkar på att uppdra åt personalenheten att undersöka om arvodet utbetalats samt att betala ut det om så inte gjorts.”

Två frågor inställer sig: vem eller vilka har träffat den överenskommelse som skulle berättiga de fyra ledamöterna arvode för icke uträttat arbete? Är det nuvarande Ronnebyalliansen eller är det det tidigare styret med bl a socialdemokraterna och vänstern?

Uttrycket att de enligt uppgift inte skulle ha erhållit arvodet är också intressant. Varför framförs det ekonomiska kravet först nu, fyra år efter förra valet?

Enligt kommunallagen kan en kommunstyrelse ta över redan i november när nya fullmäktige tillträder. Då får man automatiskt ett nytt KSAU. Man kan även bli avsatt i förtid om t ex en nämnd eller styrelse får annan majoritet än fullmäktiges under mandatperioden.

– Så sker vanligen om ledamöter i fullmäktiges eller nämnd/styrelse byter parti under mandatperioden och inte avgår frivilligt eller att det uppstår tomma stolar i fullmäktige som ändrar majoriteten.

– Detta att ett KSAU tvingas avgå två månader i förväg är således ett normalt inslag i den politiska vardagen. Möjligen kan man tänka sig att det skulle utgått förlorad arbetsförtjänst om någon av dem haft ett ett jobb man inte kunde gå tillbaka till direkt. Men eftersom den som har arvoden på minimum 40 % inte har rätt till förlorad arbetsförtjänst kan det i dessa fall inte vara aktuellt. Detta säger en person som kan kommunallagen och har rutin inom området.

Frågan kvarstår: vem har dessa fyra ledamöter kunnat göra en så vidlyftig och felaktig uppgörelse med? Utbetalningen är felaktig och därmed också onödig. I kommunallagen finns inget stöd för denna typ av ekonomisk kompensation. Inte heller har de fyra utfört någon arbetsinsats som föranleder utbetalning.