MP/V väljer personlig maktposition

I fredags blev det klart – Miljöpartiet och Vänstern viker ner sig i sjukhusfrågan. I valrörelsen fick dessa två partier stort mediautrymme när de ansåg det viktigt att vidare utreda sjukhusfrågan. Nu är detta vallöfte nergrävt och glömt.

Anledningen är den vanliga, de köptes med lockande personliga maktpositioner. I den stunden är löften till väljarna lätta att glömma, då har skenande underskott noll betydelse. Det är politiskt svek av detta slag som väljarna reagerar på och nu har dessa två partier medverkat till att SD ökar även i nästa val.

I augusti sa Thomas Nihlén, MP så här till media när han fick frågan – ett eller två sjukhus?

” Frågar du mig personligen så tycker jag att vi bör satsa på ett sjukhus. Det baserar jag på det underlag som jag själv läst. Men vad vi säger nu är alltså att vi vill ta ett omtag i sjukhusfrågan.”

Han sa vidare:

”En oberoende granskning utförd av exempelvis Sweco bör därför genomföras så vi får ett beslutsunderlag som alla partier kan ställa sig bakom”.

I lördagens BLT kunde vi läsa följande:

”Miljöpartiet tänker inte riva upp beslutet om sjukhusinvensteringarna med krav om ytterligare utredningar.”

När de nu har placerats i landstingets maktcentrum – Landstingsstyrelsens arbetsutskott – har Ronny Petterssons utredning aldrig existerat. Den utredning som slår fast att ett nytt sjukhus är mer ekonomiskt än att lappa och laga två gamla sjukhus. Miljön och en demokratisk syn på blekingars avstånd till sitt sjukhus byttes snabbt mot personlig inkomst och maktposition.