Alliansen fortsätter styra Ronneby

Tisdag morgon. Strax efter åtta. Roger Fredriksson, moderat, på väg att möta Ronnebyalliansens ledamöter inför dagens sammanträde med kommunstyrelsen. Tidigt i går kväll nåddes han av beskedet från Ronnebypartiet – RP fortsätter med Alliansen. Nu säger han:

– Nu kör vi!

I klartext betyder detta att Alliansen fortsätter med eller utan Folkpartiet. Att Sverigedemokraterna blir vågmästare är inget nytt, det har man levt med under fyra år.

Därmed har man i Ronneby äntligen kommit ur det vakuum som BLT i dag beskriver på nyhetsplats. I artikeln är Roger Fredriksson kritisk till socialdemokraternas långdragna överläggningar.

Nu är läget annorlunda och det blev inte heller som Nils Ingmar Thorell, Folkpartiet hade spekulerat i ett uttalande till Blekingenytt att  Ronnebypartiet skulle göra sällskap med Folkpartiet och gå över till vänstersidan.

I Blekingenytt fick Thorell frågan: ”Är fortsatt styre med Ronnebyalliansen ett fortsatt möjligt alternativ?”

– Thorell svarade: ”Inte som jag ser det. Då gör vi oss beroende av Sverigedemokraterna”.

Efter den intervjun drog Blekingenytt slutsatsen att Fredriksson skulle tvingas bli oppositionsråd.

I det läget målade Thorell in sig i det politiska hörnet och nu blir det näst intill omöjligt för honom att vända tillbaka efter uttalandet att han inte kan tänka sig vara beroende av Sverigedemokraterna. Ett beroende som han levt med under förra mandatperioden.

Nu inleder Ronnebyalliansen förhandlingar som ska leda fram till fördelning av poster. I dessa deltar m, c, kd och RP vilka får 25 mandat om SD lägger sina röster på deras förslag.  Vänsterblocket förstärkt med fp får 24.