Avgörande möte för Ronnebypartiet

Föga överraskande blev det Folkpartiet som blev först att lämna den hittills regerande alliansen i Ronneby. Detta trots att man först av alla efter valet skickade fram NilsIngmar Thorell för att uttala ett fortsatt stöd inom alliansen. Det hette att partiet först ville ha garantier från Malin Norfall och socialdemokraterna att inte riva upp LOVEN, lagen om valfrihet.

Ett krav och utspel som var tämligen lätt för Malin Norfall att infria och ett slag i luften av Thorell eftersom den nya regeringen tänker kraftigt urvattna LOVEN. Tala om att slå in öppna dörrar.

I det läge som nu har uppstått blir sannolikt Ronnebypartiets möte i morgon kväll (måndag) helt avgörande. Frågan är om partiets medlemmar är informerade om vad som står på spel. För folkpartiet var det inget svårt val att samregera med vänsterpartiet, det har man gjort tidigare när man bl a la ner högstadieskolan i Bräkne-Hoby.

Nu är frågan om även Ronnebypartiet kan tänka sig samregera med vänstern? Fortsätter RP i alliansen blir det fortsatt makt med ett mandats övervikt men då blir man i gengäld fortsatt beroende av Sverigedemokraterna. SD har med sina nuvarande åtta mandat uttalat att man är nöjd med det Roger Fredriksson och moderaterna har uträttat och att man kan tänkas stödja en rad av deras förslag.

I det läget med m, c, kd, rp och sd blir det 25 mandat mot s, v, mp och fp med 24 mandat. Väljer RP på måndag kväll att följa i fp:s spår blir det 26 mandat för vänstern och 23 mandat för det borgerliga blocket förstärkt med sd.

Sune Håkansson i Ronnebypartiet säger att partiet har haft samtal, dels med Roger Fredriksson, dels med Malin Norfall. Håkansson trycker extra hårt på att det har rört sig om samtal och inte förhandling.

– Med samtal avses att man framför tankar om vilka frågor som är partiskiljande, vilka tyngre nämndposter som behövs för att det hela ska bli intressant, betonar Sune Håkansson.

För folkpartiet blev det snabbt förhandlingar och ska man tolka de signaler som har kommit fram till i dag tycks det nu mer handla om personliga positioner och uppdrag än vad som ska kunna uträttas rent politiskt. En trist utveckling som verkligen inte gagnar kommunens invånare och näringsliv.

Med andra ord, får RP garantier om framskjutna uppdrag, ja, då växlar sannolikt även det partiet spår och då blir det åter igen vänsterstyre i Ronneby med hjälp av fp och RP. Vad man vill uträtta har i det läget mindre betydelse, mer viktigt är ledamöters utkomst.

När partier i dag byter sida, som t ex Folkpartiet, hävdas inte sällan att det är för att stoppa sverigedemokraternas inflytande. I Ronneby är detta inget nytt. Alliansen har hela förra mandatperioden varit beroende av sd.

Det är redan tre veckor sedan valet avgjordes och fortfarande finns det i Ronneby ännu ingen klar majoritet. Det hela måste vara klart till den 23 oktober och den tidpunkten ligger endast drygt två veckor bort.