Kallinge Ishall ett riktigt slukhål

I går fick budgetberedningen i Ronneby en kalldusch.  Då presenterades utredningen om Kallinge Ishall.  Två beska besked gavs – antingen 62 miljoner för upprustning av nuvarande ishall eller 90 miljoner för ett nybygge. Allt fördelat på en treårsperiod.

Naturligtvis är båda summorna skyhöga för en kommun av Ronnebys storlek, men det handlar också om rättvisa. Nils Ingmar Thorell, fp, sa bl a vid invigningen av bandybanan på Lugnevi att ”nu är det kulturens tur”.  Av det sistnämnda har det inte synts mycket under mandatperioden och nu kräver Thorells partikollega en ny mångmiljonsatsning inom idrotten.

Folkpartiet och inte minst Nils Ingmar Thorell är nu så nära en svekdebatt man bara kan. Han hade i början av mandatperioden planer för det s k sockerbruket men den idén har nu tagits över av Miljöpartiet och Thomas Lähdet.

Fritidschefen har anlitat Peter Wisme i Växjö som konsult för den nu presenterade utredningen om Kallinge Ishall. Wisme är starkt knuten till Svenska Ishockeyförbundet, vilket bl a har fått vissa politiker i Ronneby att höja ett varningens finger.

En ny ishall på 4 200 kvadratmeter med bl.a. ny omklädnads- och servicebyggnad i två plan (1 440 kvm) skulle i runda svängar kosta 90 miljoner kronor.

En upprustning av nuvarande ishall kostar ca 62 miljoner kronor. I den summan ingår rivning av befintlig läktare och ny limträläktare med 4,5 miljoner. Två miljoner för att flytta kylrör och ventilation. Höjning av taket 7 miljoner. Ny omklädnads- och servicebyggnad i två plan för 31 miljoner. Ombyggnad av befintliga toaletter och entré 1 miljon.

Utredningen ville i går förvalningschefen för Fritid och Kultur, Tommy Johansson hålla hemlig efter att budgetberedningen fått underlaget. Detta undanröjde socialdemokraten JanAnders Palmqvist och nu kan du ta del av såväl kalkyl som ritningar här på bloggen.

Klicka i bilderna för större och bättre läsbarhet.

Ishall

Ishall 2

Ishall 3

Ishall 4

 

 

4 svar på ”Kallinge Ishall ett riktigt slukhål

  1. Peter, Folkteaterns ”hyresskuld” är skapad av FoK-nämndens beslut att inte ge bidrag så det täcker hyran utan istället skriva ett avtal med teatern om gratis hyra – som man sedan inte har hanterat på rätt sätt ”inom huset”. Det borde du veta som själv är ledamot i nämnden!

  2. Bra Peter! Du verkar hyggligt påläst. Vill du då för mig och andra visa listan på hur många miljoner som har tillfallit Folkteatern och annan kulturverksamhet sedan bandybanan anlades. Du sitter i nämnden för Fritid och Kultur.

  3. Nu tycker jag att Du är orättvis Bengt. Det har visst satsats på kulturen! Folkteatern, Kultur i Byarna, Ronneby Musikförening, Grupp 39 m. fl. har fått ökade bidrag och har ökat sina engagemang och förgyllt vår kulturella tillvaro. Märk även att Folkteaterns hela tidigare hyresskuld har ”efterskänkts” och fortsättningsvis kommer de att ha hyresfritt. Kolla med Fritids- och Kulturnämndens ordförande Nils-Ingmar Thorell.

  4. För det första tycker jag att man skall ställa sig frågan, varför skall denna satsning på en totalrenovering alt ett nybygge göras, och vem gagnar den?

    Nästa relevanta fråga är, om ishockeylaget som de senaste året i och för sig spelat allt bättre, (samtidigt vilket sätt har gjort det möjligt, beror det på att merparten egenproducerade spelare har utvecklats och blivit så duktiga, eller beror det på att man plockar in 98% av spelarna utifrån) även behöver denna ishalls satsning. Eller klarar man av sin verksamhet om man spelar på den sportsliga nivån som klubben klarar och egentligen befinner sig på, utan att vara beroende av att i stort sätt hela laget behöver förstärkas från andra föreningar?

Kommentarer är stängda.