Tvärnit för socialdemokrater i Ronneby

Socialdemokraterna kommer inte att lyckas stoppa Lovens införande i Ronneby. De räcker helt enkelt inte till. Ska de lyckas infria sitt viktigaste vallöfte – att stoppa Loven – måste de ta hjälp av Sverigedemokraterna, men det räcker ändå inte.

I går förkunnade Malin Norfall, s-märkt oppositionsledare i Ronneby, glatt att Loven skulle förpassas till byrålådan. Samtidigt fastslog hon att dörren för ett samarbete stod öppen för alla utom för SD.

Från Alliansens sida är dock dörrarna stängda och förmodligen också låsta. I dag har Malin Norfall haft samtal med Nils-Ingmar Thorell, Folkpartiet och Anna Carlbrant, Ronnebypartiet, båda gruppledare i respektive partier. Ingen av dessa två har visat intresse av att ingå samarbete med Socialdemokraterna.

Det är Malin Norfalls utspel om att stoppa Loven i byrålådan som har låst alla eventuella samarbetsplaner med den borgerliga sidan.

-Har vi tvingats kämpa i fyra långa år för att förverkliga Loven kan vi inte skjuta oss själva i ryggen och se att det viktiga beslutet ska rivas upp, säger man på Allianssidan.

En del har i eftervalsdebatten varit osäkra med hur Folkpartiet och Nils-Ingmar Thorell skulle handskas med frågan. Han har tidigare haft ett samarbete med Socialdemokraterna som bl.a. resulterade i en skolnedläggning i Bräkne-Hoby, men nu uppges han vara den som är mest bestämd till att tacka nej till samverkan med Socialdemokraterna.

I valrörelsens sista skälvande timmar avslöjades att Socialdemokraterna redan för ett år sedan la ner stor kraft på att försöka övertala Anna Carlbrant att lämna Ronnebypartiet, men där blev det nobben. Detta inverkar naturligtvis ytterligare nu när Malin Norfall har fått ett nytt nej från Ronnebypartiet.

När Loven efter fyra års diskuterande äntligen klubbades den 27 mars i år blev det 27 ja, 21 nej och 1 frånvarande. Noterbart var att tre sverigedemokrater röstade ja medan endast Stefan Kullman röstade nej. I dagsläget har Alliansen 19 mandat och Socialdemokraterna 17.

Det är detta faktum som gör det omöjligt för Socialdemokraterna i Ronneby att nu stoppa Loven i byrålådan. Alla dörrar är stängda och byrålådan förblir tom.

I dag skulle ett möte ha ägt rum mellan Malin Norfall och Roger Fredriksson men blev av Socialdemokraterna flyttat till i morgon torsdag.