S i Ronneby tystades tidigt

Jag har via Facebook fått en fråga från Anders Bromée i Bräkne-Hoby. Anders är moderat och återfinns på tredje plats på fullmäktigelistan. I dag är han bl.a. ordförande i kommunala bolaget Abri.

Han skriver:

Hej Bengt

Har du noterat S ovilja att diskutera Sjukhusfrågan. De ifrågasätter t o m varför jag som lokalpolitiker gör det.

Hälsningar

Anders

Jag väljer att svara här i bloggen därför att frågan har ett allmänt intresse.

Det fanns en tid, redan i höstas, när flera socialdemokrater i Ronneby stödde tanken på att ett nytt sjukhus behöver byggas centralt i Blekinge. Bland dessa fanns bl.a. Malin Norfall och Teo Zickbauer men den som gick ut hårdast var deras partikollega Håkan Robertsson, andre vice ordförande i nämnden för fritid och kultur.

Håkan ifrågasatte vad hans parti höll på med i sjukhusfrågan. Han sa:

”Ronneby ligger mitt i länet. Därför är det logiskt att bygga ett nytt sjukhus här. Det finns ingen anledning att fortsätta lappa och laga på det gamla sjukhuset i Karlskrona.

– Ett nytt sjukhus i Ronneby blir tillgängligt för 120 000 av Blekinges befolkning på 150 000 invånare på ett par mils avstånd, eftersom det totalt bor 120 000 människor i de tre kommunerna Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.”

Håkan Robertsson deklarerade tydligt åsikten att det räcker med ett sjukhus i Blekinge, ett nybyggt sjukhus som lokaliseras till Ronneby.

Dessa synpunkter tystades senare effektivt av den socialdemokratiska distriktstyrelsen. Landstingsrådet Kalle Sandström åkte flera turer till Ronneby för att tala partikamraterna i Ronneby till rätta. Bland socialdemokraternas vallöften i Ronneby finns naturligtvis inte ett ord om att man kräver ett nytt sjukhus.

Även tidigare kommunalrådet i Ronneby, JanAnders Palmqvist, s, ställde frågor. Han precis som många andra politiker ville ha svar på en mängd frågor. Svaren har hittills uteblivit varför s, mp och kd valde att satsa på att lappa och laga men utan att tala om vad prislappen för detta blir.

En röst på socialdemokraterna i Ronneby är därför en bortkastad röst om du tillhör alla dem som vill ha ett nytt sjukhus. Många inbitna socialdemokrater har redan bestämt sig för att på söndag rösta annorlunda i landstingsvalet. En klok tanke för en bättre framtid.