Bruket i Ronneby ett ArtResidence?

DSC03675

Det s.k. Sockerbruket (Bruket) i Ronneby bör bli den nya medelpunkten för konstnärlig verksamhet, ett ArtResidence.

Det föreslår Thomas Lähdet, miljöpartiet, i ett medborgarförslag. Eftersom Miljöpartiet i Ronneby står bakom förslaget ska det ses som ett utspel inför valet.

– Brukets fem våningar inrymmer i dag fritidslokal, café, en skateboardpark, delar av Kulturpedagogiskt Centrum (KPC) och emaljverkstad.

– Genom att flytta alla verkstäder och KPC från Kulturcentrum (KC) till Bruket skulle KC kunna hysa en större personal, personal som behövs för att visionerna ska lyckas. Skateboardåkarna flyttar och får en skatepark utomhus vid Knut Hahnskolan.

Det är den bild som Thomas Lädhet har på näthinnan när han skissat på framtiden för kulturverksamheten  i Ronneby. Han fortsätter:

– Bruket ska vara samlingsplatsen för ”ArtLine” där unga konstnärer från hela världen startar och driver olika projekt. De fysiska aktiviteterna äger rum på Bruket där alla våningar görs tillgängliga. Konstnärerna kan dessutom bo i Bruket eller i Massmanska Kvarnen medan projekten framskrider.

Thomas Lähdet förklarar att tanken med ArtLine är att skapa en gemensam plattform för konstverksamhet i södra Östersjöområdet och att det ska genomföras gränsöverskridande konstaktiviteter som syftar till att utforska innovativa lösningar, samarbeten och metoder.

Han har också framtidsplaner för Kulturcentrum:

– Förse Kulturcentrum med solceller på taket, utställningslokalerna ska kunna mörkläggas och anpassas ljudtekniskt. Den stora utställningshallen, ”trekanten” och nuvarande musikskolan byggs om för en större scen med plats för en stor publik.

Detta utspel kommer samma dag som den politiska alliansen i Ronneby avslöjar sina mångmiljonsatsningar på idrotten. Är det en tillfällighet eller en sund reaktion?