Var fjärde röst är senior/pensionär

För första gången kommer väljare över 65 år vid valet om en månad att utgöra den största valgruppen. Var fjärde röst är senior/pensionär. En maktfaktor som pensionärsorganisationerna nu utnyttjar på ett tydligare sätt än vid tidigare val.

Politikerna är väl medvetna om kraften i denna väljargrupp men väljer ändå att ligga lågt med äldrefrågorna. Här i Blekinge ser dock ledande politiker i Landstinget Blekinge med mer respekt på väljargruppen. Ett exempel:

På måndag (18.8) hade landstingsstyrelsens arbetsutskott planerat att sammanträda. På dagordningen står bl.a. uppföljning och strategi. Det sammanträdet skjuter man på för att kunna delta i en brett upplagd utfrågning av landstingspolitiker. Ett bra beslut, ja, ett riktigt klokt beslut.

Seniorer

Länets fem pensionärsorganisationer har planerat en gemensam utfrågning som sker i aulan ”Tellus” på SOFT Center i Ronneby på måndag, 18.8 med start klockan 09. Allmänheten och massmedia är naturligtvis välkomna.

Upplägget är att varje organisation ställer ett antal frågor inom olika områden som berör sjukvården. Det handlar om stafettläkare, vårdcentraler för äldre, läkemedel, äldrelotsar, högkostnadsskydd etc. Denna del av utfrågningen pågår mellan kl. 09.00 – 11.15 därefter är det allmänhetens tur att ställa frågor.

Följande gruppledare kommer att medverka: Kalle Sandström, Socialdemokraterna, Alexander Wendt, Moderaterna, Nils Ingmar Thorell, Folkpartiet, Lars Karlsson, Centerpartiet, Klavs Wix Nielsen, Kristdemokraterna. Vänstern, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har inte namngivit sina representanter.

Från allmänhetens sida blir det med stor säkerhet frågor om såväl nattöppen akutmottagning i Karlshamn som nytt sjukhus centralt placerat i länet. Även  frågan om hur invånare i Sölvesborg ser på regiontillhörighet och önskan att göra sjukhuset i Kristianstad till sitt akutsjukhus blir naturligtvis frågor som kommer att ställas från allmänheten.