Bättre teater än sommar i Ronneby

DSC03439

Det är söndag kväll. Premiär på årets sommarteater i Ronneby Rådhuspark. På vägen dit har jag passerat ett par regnskurar. Naturligtvis.

Medan jag väntar på scenöppningen bläddrar jag förstrött i programbladet. Inombords nynnar jag på Tomas Ledins gamla slagdänga ”Sommaren är kort”. Jag tittar ut över scenen. Hyreslängor, kanske miljonbygget i Kallinge, i form av trälådor. Utanför stugan hänger tvätten på tork.

Men det är något som inte stämmer. Årets premiär av sommarteatern spelas inomhus! Gamla anrika teatern får rädda premiären undan regn och fallande temperatur.

Det är Gideon Wahlbergs gamla Söderkåkar som har moderniserats och anpassats till Ronnebys nutid. Nu är namnet TRETTIFYRAN och det är Urban Jönsson som med varlig hand har anpassat texten.

Urban kan boendefrågorna som styrelsemedlem i Hyresgästföreningen men här handlar det mer om två bröders släktfejd än boendets status.

DSC03446

Urban är snäll och har gjort årets sommarteater garanterat barntillåten. Han har t ex bytt ut snapsarna till de två rivalerna mot varm korv med bröd. Ingen spritreklam här inte, den får vänta till pausen.

Korven fascinerar mig. Korven är liten där den ligger i brödet. Lite oäkta färg. Korven äts upp och den följs av många fler som går samma öde till mötes. Då förstår jag att regisören Håkan Robertsson naturligtvis har inhandlat en burk, modell stor, av Bullens pilsnerkorv. Lysande!

 

Jag är strax tillbaka i handlingen och ensemblens spelglädje som snabbt lämnar det nervösa premiärstadiet. Spelet är så somrigt och så glädjefyllt att jag fullständigt glömmer att vi inte sitter i den vackra Rådhusparken.

DSC03456

Det är många på scenen, en ny generation som är brett skolade. Några har nått lite längre än övriga. Jag tänker på Hanna Beckman i rollen som Sofie, i RUT-tjänst hos familjen Hanebratt. Hanna tillsammans med Adam Svensson (dubbelroll som son och bovärd) lyfter föreställningen. Allt mer gillade jag Fredric Iversen i rollen som Kaj Bengtsson, arbetskamrat.

DSC03468

Naturligtvis måste jag nämna min favorit, Christoffer Stenström, politikern som nu är etablerad som underbar seriefigur i rollen som advokat. Han hade samma uppdrag i fjol men har nu vuxit in i den lite för stora kostymen. Synd bara att advokaten gör processen så kort.

Omdömet blir stor och berömvård spelglädje hos hela truppen och naturligtvis vill jag önska dem en skönare sommar än vad vi nu har fått uppleva. Folkteatern har gjort det igen.

En miss dock – en Bullens korvaluring med bröd skulle naturligtvis ha serverats i pausen. Men sommaren har ju inte börjat ännu. OBS. Klicka för större bilder.

DSC03478