Viggeninvigning i moderat fart

DSC03347

Flygintresset är stort i Blekinge och naturligtvis blev det publiksuccé när Viggen-monumentet invigdes i dag i Sörbydal. 

– Trevligt med liv och rörelse i detta framtida affärsområde, tyckte kommunalrådet Roger Fredriksson strax före invigningen.

– Det monument vi i dag inviger har fått flera intressenter att höra av sig till kommunen och dessa är villiga och intresserade att etablera sig just här i detta område, sa Roger Fredriksson lite senare under själva invigningen.

Invigningen förrättades av Magnus Liljegren, t.f flottiljchef vid F 17 som knöt upp ett symboliskt gult och blått band som skulle visa på samarbetet mellan flygflottilj och Ronneby kommun.

DSC03343

På bilden syns förutom Liljegren och Fredriksson också Paula van Riessen, Ronneby Industrifastigheter och trea från vänster är Martin Ståhl, den pilot som flög Viggen i Sörby för absolut sista gången.

DSC03351

Naturligtvis var det en festlig och lycklig dag för Boo-Walter Eriksson (tvåa från höger) som har kämpat länge för att få en Jaktviggen på plats i länets mest trafiktäta vägskäl där E 22 och riksväg 27 möts. Boo-Walter har dessutom flugit denna typ av flygplan och han var också chef för F 17 under en period.

Magnus Liljegren överlämnade en gasspak till kommunalrådet Roger Fredriksson och frågade vilket läge som innebär full gas.

– Till höger måste det väl vara, svarade Fredriksson rappt.

Även när en rote JAS Gripen som flög över vid invigningsögonblicket kommenterades detta på ett politiskt sätt av speakern Rickard Lindborg, överstelöjtnant:

– Överflygningen skedde i moderat fart, ca. 500 km. i timmen.

Nästa helg blir det mer flyg när F 17 jubilerar med flygdagar.

DSC03355