F 17 utnyttjas i het valrörelse

Widman

Ibland gör journalister sitt hantverk extra krångligt. Jag tänker på Sydöstran som i dag på Ronnebysidan låter veteranen och folkpartisten i Försvarsutskottet, Allan Widman att ännu en gång blåsa liv i den ständigt återkommande nedläggningsdiskussionen om F 17 i Kallinge.

Reportern citerar vad Widman skrivit på sin blogg ”Strilen II” där han berättar att det från F 17 rapporteras att Försvarsmakten inom kort föreslår en nedläggning av flygjägarkompaniet på F 17. Widman fortsätter:

”Efter det tidigare beslutet att lägga ner flygverkstaden råder nu föga tvivel om FM:s avsikt att så småningom också lägga ner flottiljen i sin helhet”.

Trots att Widman klart och tydligt anger att han fått uppgifterna från F 17 skriver reportern på Sydöstran att Widman i ett mail inte vill svara på varifrån han fått uppgifterna. Varför bekräfta två gånger?!

Widman har fått uppgifterna från F 17. Punkt. Slut! I sig naturligtvis intressant.

Att som riksdagsveteranen Widman dra in F 17 och dess personal i ännu en nedläggningskarusell är olyckligt och samtidigt förvånande. Anledningen är att Folkpartiet och Widman behöver rubriker för att ge Gotland mer än det närvarande hemvärnet.

Han antyder i sin text, vilket stärker min övertygelse i min förra mening, att Gotland skulle bli föremål för en ”definitiv avmilitarisering om F 17 får följa med”.

Samtidigt har i dagarna efterkrigstidens största enskilda satsning på en flottilj inletts med att bl.a. bygga ett nytt flygledartorn på F 17 i Kallinge.

Naturligtvis förnekas Widmans teorier av såväl F 17-personal som försvarsminister.

På måndag ska försvarsberedningen redovisa sitt resultat och under tiden rullar den allt mer intensiva valrörelsen vidare.

Så här skriver Allan Widman på sin blogg:

”Från F 17 rapporteras nu att FM inom kort föreslår en nedläggning av flygbasjägarkompaniet därstädes. Efter det tidigare beslutet att lägga ned flygverkstaden råder nu föga tvivel om FM:s avsikt att så småningom också lägga ned flottiljen i sin helhet. Inte nog med att detta skulle stå i överensstämmelse med budgetunderlaget från 2008, det skulle även leda till en definitiv avmilitarisering av Gotland om F 17 G får följa med.”