Väg-Viggen i Ronneby invigs 24 maj

Viggen 1

Om tre veckor är det dags att inviga Blekinges snyggaste landmärke, Viggen-monumentet vid E 22 i Sörbydal.

Det är lördagen den 24 maj som gäller och klockslaget är mellan 11 och 13. Invigningen förrättas av tf flottiljchef F 17, Magnus Liljegren och kommunalrådet, Roger Fredriksson.

I samband med invigningen kommer en Jas Gripen att genomföra en överflygning. En lätt uppgift eftersom Viggenplanet kommer att vara placerat nästan exakt under start- och inflygningsstråket. Ronneby Blåsorkester underhåller.

Fakta om Viggenplanet:

Det var 2006 som denna Viggen räddades undan skrotning på F 17 i Kallinge och det var medlemmen i Svensk Flyghistorisk Förening (SFF), Emil Lindberg som var initiativtagare. Förre flottiljchefen Boo-Walter Eriksson agerade därefter i två omgångar med att få det placerat utefter E 22:an i Sörbydal.

Viggen har beteckningen JA 37DI med individnummer 37440. Flygplanet har varit baserat på F 4, F 16,F 17 och F 21. Det togs i tjänst i juni 1989, 25 år före årets flygdag på F 17 den 1 juni.

Betongpelaren som ska bära upp flygplanet är redan på plats och en natt nära invigningsdagen ska Viggen transporteras från F 17 till platsen i Sörbydal. I anslutning till monumentet ska dessutom en rastplats anläggas.

Viggen-monumentet kommer att påminna trafikanter om att vi i Ronneby förfogar över en tredjedel av det flygvapen som nu återstår. Dessutom att det är en betydande arbetsplats med en historisk bakgrund. Flottiljen anlades 1944 och firar den 1 juni 70 år. En pigg senior!