Luktchock mot Åkesson i Ronneby

sur

Matinslaget var påfallande när ett antal Ronnebybor på ett annorlunda sätt ville demonstrera mot Jimmie Åkesson och SD:s politik.

Först ut var SSU som dagen till ära delade ut vaniljhjärtan som en symbolhandling till allas lika värde. Därefter dök det upp en radiostyrd helikopter som svävade över SD:s partiledare. I ett snöre under helikoptern dinglade en pizzabit.

I media kallades detta för ”Pizzaattack med drönare” och Säpo och polis fick lära sig ett nytt hot. Nu släpptes inte pizzan över Jimmie Åkessxon, men man menade att det kunde ha varit en bomb – en mjölbomd kanske.

Polisen letade febrilt efter ”föraren” av det farliga i luften och upptäckte aldrig piloten som stod på taket till gallerian.

Ett steg längre gick socialdemokraten Håkan Robertsson som dagen till ära dyrkade upp en surströmmingsburk med välkänt os mitt på torget, inte långt från torgscenen.

Hans kompis, Pärra Andreasson, i stan för att leda graffitiarrangemanget, tog ett par sillar och gick till scenen där Åkesson talade.

En dam blev nyfiken och frågade vad han höll på med.

– Jag äter en typiskt svensk nationalrätt –surströmming, fastslog Pärra och tuggade vidare. Lukten blev så stark att han avvisades från scenen.

Den lilla skara av Ronnebybor som stod ut med tal och surströmmning vände ryggen åt talaren. En politisk baklängesdag på torget i Ronneby.