”Palmqvist är ju nästan trevlig”

JanAnders P

Det var när gårdagens förste vice ordförande, Christoffer Stenström, moderat släppte tömmarna och lät ledamöterna i fullmäktige blomma ut i en ovanligt vänlig allmänpolitisk debatt under ämnet ”Årsredovisning 2013” som det ytterst ovanliga inträffade.

Plötsligt fanns den varma och gemytliga tonen, det s.k. supervalet till trots, när partihopparen Tomas Lundberg tycktes vilja ta hela Ronneby kommun i famn. Han sa:

– Något positivt håller på att hända med Ronneby. T.o.m. Jan Anders Palmqvist har nästan blivit trevlig.

Palmqvist replikerade, inte fullt lika snällt:

– Nästan trevlig är ju också ett omdöme,  men roligt ändå att Tomas Lundberg tycks ha begripit vad jag menar med tillväxttakt.

Palmqvist såg inte tillväxten i en kommun som enbart positiv, vilket kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson, moderat hade reagerat på och det var efter den debatten som Lundberg tog till orda.

Jan Anders Palmqvist tog i den vänliga debatten också chansen att slå fast var han står i den heta  sjukhusfrågan.

– Jag vill att Blekinge ska ha ETT sjukhus, betonade han och levererade dessutom en nyhet när han berättade om sina samtal med partikollegan, landstingsrådet Kalle Sandström.

– Jag anser att landstinget Blekinge borde anpassa sina investeringar till antalet invånare (drygt 152.000). En synpunkt jag har framfört till Kalle Sandström. Därmed underströk han ännu en gång sin syn på att landstingets majoritet vill satsa på och behålla två sjukhus.

Det händer i Ronneby

Synpunkten från Palmqvist är intressant och naturligtvis vill han inför valrörelsen kratta manegen när han nu söker lyckan på valsedeln till just landstinget.

Roger Fredriksson tackade Palmqvist för beskedet och därmed var det nästan dags för kramkalas.

Naturligtvis var det extra trivsamt för Fredriksson när han kvällen till ära kunde presentera ett årsbokslut med bra siffror. Endast en nämnd, Äldrenämnden, hade misslyckats med att hålla budget.

Siffrorna var så bra att Peter Bowin, vänsterpartiet, måste ha chockat hela fullmäktige när han på sluttampen lovprisade årsresultatet:

– Måste erkänna. Det här ser riktigt bra ut.

I det läget tyckte jag också,  att något håller onekligen på att hända med Ronneby.