Blekinge får nytt landstingsstyre

Vad betyder trotsa?

Göra öppet motstånd:  vara uppstudsig eller olydig; ignorera: trotsa faran, trotsa varningarna; gäcka: det trotsar all beskrivning.

I barns utveckling ingår det vi till vardags kallar trotsåldern. Ofta går den snabbt över. I extrema fall kan den bli utdragen och långvarig.

Makt och framför allt långvarig makt hos politiker kan också ge upphov till liknande effekter. I Blekinge ser vi detta nu tydligt bland politiker som finns inom socialdemokraterna, miljöpartiet och kristdemokraterna. Mot all logik och med hafsig och bristfällig utredning har de försökt trumfa igenom en investering på sammanlagt 3,5 miljarder. Pengar som enligt en utredning visar att dessa slantar endast skulle räcka till att bygga ett nytt OP-block (operationsblock) i Karlskrona.

Detta till trots har man försökt slå i skattebetalarna i västra Blekinge att denna investering även skulle räcka till åtgärder i Karlshamn.

Nu är som väl är varken politiker i opposition eller väljare i Blekinge så dumma att de går på denna ekonomiska fint.

Därför är det bra när vänstern och moderaterna nu med kraft kräver ytterligare utredningar innan beslut kan tas i den viktiga sjukhusfrågan. Krav som majoriteten på intet sätt kan negligera.

1. Vilka nuvarande sjukhusbyggnader i Karlskrona och Karlshamn kräver omedelbara åtgärder?

2. Hur stor del av föreslagen investering ( 2,1 miljarder) ska omfatta sjukhuset i Karlshamn?

3. Utreda vad ett nytt sjukhus innebär i kostnader på lång sikt och vad det kan få för miljöeffekter och inte minst vad vinsten blir att få all verksamhet till en plats.

4. Vilka sjukhusbyggnader i Karlshamn och Karlskrona lämpar sig för ombyggnad?

Relevanta frågor som kräver en seriös utredning för att bli trovärdig. Redan nu har nämligen landstingsrådet Kalle Sandström signalerat att han tänker använda liggande förslag på investering utan att ytterligare utreda. Ett sådant handlande kan endast betecknas som trotsighet och måste kraftigt fördömas av väljarna i höstens val.

Kalle Sandström anser att kraven från bl.a. Erik Olsson, vänstern är omöjliga att utreda. I så fall har han ännu en gång bevisat att han är på fel plats, vilket också revisorerna har påpekat ännu en gång när de hävdar att bristen på ekonomisk styrning fortfarande lyser med sin frånvaro.

Den trotsighet och nonchalans som fram till nu har visats upp kan bara bemötas på ett sätt – uteblivna röster i valet. Allt annat vore självbedrägeri av framåtsträvande Blekingar som vill ha förändring.

Att moderater och vänsterpartister nu kan samarbeta visar väl med all tydlighet att allt är möjligt även i Blekinge om vi bara har en vilja och ett mål som vi med gemensamma krafter vill försöka uppnå. Helt enkelt ett nytt och modernt Blekinge!

Med facit i hand får Blekinge ett nytt landstingsstyre efter valet i höst. Allt annat är otänkbart.