Återremiss räddar Blekinge från skandal

DSC00866 (2)

Naturligtvis har Roger Fredriksson, kommunstyrelsens moderata ordförande i Ronneby, helt rätt när han nu kräver att ledande landstingspolitiker ska tänka på patienterna istället för att agera lokalpolitiskt.

Domen kommer att bli hård, mycket hård mot dessa politiker om inte en begärd återremiss med enkel majoritet kommer att rädda dem vid Landstingsfullmäktige den 22 april. Det som kan rädda politiker och skattebetalare i Blekinge från en ekonomisk skandal är att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter röstar för en återremiss.

Roger Fredriksson är sent ute med sitt krav på besinning, men de siffror han pekar på är avslöjande och visar att ledande landstingspolitiker är på väg att genomföra länets genom tiderna största bluff. Han visar med sina siffror att det mer handlar om rivning och nybyggnation i Karlskrona än att lappa och laga de två sjukhusen.

Dessutom visar han med dessa räkneexempel att patienter i västra Blekinge ännu en gång är på väg att grundluras. Det blir nämligen inga pengar över till en upprustning av lasarettet i Karlshamn.

Ingen politiker i landstinget har bemödat sig om att ta fram siffror som t.ex. visar att kostnaden för att renovera nuvarande sjukhus till morgondagens krav på energianvändning ligger på 29 000 kronor per kvadratmeter.

– Kostnaden för eftersatt underhåll är 15000 kronor per kvadratmeter, betonar Roger Fredriksson.

I den här frågan satte revisorerna ner foten redan i februari. Nu i april vill de se en bättring men framför allt vill de se en plan för ett betydligt bättre underhåll.

Enbart eftersatt underhåll är en skandal i sig. Känt är att landstinget har gamla lokaler, en del av dem mögelskadade, ändå la man bara 37 kronor per kvadratmeter lokalyta på planerat underhåll 2012! Jämför denna siffra med Fredrikssons 15000 kronor per kvadratmeter.

Landstinget har i dag lokaler som inte används.

– Detta kallas överyta och omfattar i dag 60000 kvadratmeter. Hur ska man reparera bort detta, frågar Roger Fredriksson.

När han nu kräver att landstingspolitiker ska lyfta blicken och se till patienternas bästa, ja, då ställer han verkligen dessa med bar rumpa. De borde rodna och ändrar de inte uppfattning utan fortsätter sin lokalpolitiska inriktning istället för att agera med sjukvårdens bästa för ögonen, då blir naturligtvis det politiska priset högt i kommande val.

Roger Fredriksson kräver inte att ett nytt sjukhus måste byggas i Ronneby kommun, men ska man se till patienternas bästa ligger kommunen ändå mitt i Blekinge (90 % av länets befolkning ska nås med ambulans inom 20 min.).

– Vi har ett antal markområden som är perfekta för ett nytt sjukhus och blir beslutet att bygga nytt kommer vi i Ronneby att arbeta för att projektet ska kunna genomföras så smidigt som möjligt.

Han fördömer den lokalpolitik som har präglat sjukhus- och vårdfrågan i Karlskrona där kommunala politiker men också landstingspolitiker med sitt agerande har blundat för patienternas bästa.

När lokal-tv tidigare i våras ställde följande fråga till kommunala politiker – Varför lägger ni er som kommunpolitiker i en fråga som landstingspolitikerna ska fatta beslut om?

Då blev det avslöjande svaret:

– Ju flera olika åsikter ju bredare blir ju demokratin. Vi är kommunpolitiker i Karlskrona och det ligger i sakens natur att vi värnar om just Karlskrona.

Även om det inte skulle räcka till en återremiss på tisdag kommer sjukhusfrågan att bli en valfråga. Den kommer att skvätta över även i det kommunala valet och domen mot den majoritet som eventuellt röstar som tidigare kommer att bli hård, mycket hård.

Att lura väljarna i Blekinge har kanske varit möjligt tidigare, men inte en gång till.

GLAD PÅSK