Bok visar på idrottsbredd i Blekinge

Historiska tillbakablickar är bra och viktiga.

När jag i dag tar del av Blekinge Idrottshistoriska Sällskaps senaste årsbok 2013 får jag bilden av ett litet län med ovanligt stor idrottslig verksamhet. Dessutom måste den ge idrottsledare genom tiderna en stor portion självförtroende.

BLIS 2

Boken ger nämligen en rad exempel på idrottsungdomar, män och kvinnor, som har skolats i små föreningar i Blekinge och som har nått de riktigt stora höjderna, som aktiva och ledare med stort inflytande.

Vi glömmer ofta och lätt att den kraften finns här i Blekinge och därför behövs böcker av det här slaget för att stärka vår självkänsla.

Den här årsboken som är den 25 sedan starten 1988 skulle från början ha blivit en renodlad bilderbok. Nu har ett fullödigt och tekniskt bra bildmaterial kompletterats med en rad tänkvärda texter som ger en extra aha-upplevelse.

Den här gången är författarna tre till antalet. Jonas Eckerbom har ansvarat för bildmaterialet och Åke Mattisson och Torbjörn Sunesson för texter.

Jag blir glad av den här boken därför att den spänner över ett så brett område, allt från OS-deltagande till glada och kämpande amatörer. Ledarkrafterna har inte heller glömts bort. Bilder och berättande historier härrör från tidigt 1950-tal fram till i dag. En resa som väcker ett ha-begär och den naturliga frågan – när kommer nästa bok i serien?

En renodlad bilderbok om den blekingska idrottsrörelsen gavs ut av BLIS 2001 och det var således meningen att årets bok skulle bli en uppföljare. Inget fel på den tidigare bilderboken men jag är glad att även texterna fick plats den här gången.

Ett exempel – det är inte bara storheten och framgångarna som uppmärksammas. Vem kan t.ex. glömma Sibbamåla fotbollslag som på tidigt 60-tal blev nästan hejdlöst uppmärksammat av riks- och dåvarande kvällspress. Inte för sina framgångar utan för att de var i särklass sämst i landet. Laget tvingades uppleva 57 matcher på 2,5 säsong innan laget fick uppleva en vinst. Den 23 augusti 1964 blev därför en historisk dag då laget på Lyckåvallen besegrade Saleboda med 2-0.

En solskenshistoria utgör naturligtvis artikeln om Ulf Nilsson från Bromölla som tävlade för Gränum på skidor. SM-nia på 5-milen i Filipstad 1981 och 21:a i Vasaloppet 1985. I skidsporten blev Ulf stor och mäktig i sin egenskap av förbundsdirektör under åren 2004- 2007.

BLIS 1

Författarna är från vänster, Torbjörn Sunesson, Jonas Eckerbom och Åke Mattisson. (Klicka för större bilder)

Läs boken och studera bilderna och du får en rik upplevelse med namn som du har glömt, aldrig har hört talas om eller som du igenkännande återser och blir rörd av det du nu får chans att återuppleva.

Boken är i formatet 21 x 21 cm. Antalet sidor är 144 och innehåller 100 bilder i färg och svart/vitt.

Boken kan beställas via BLIS hemsida: www.blis.nu