Landstinget och Karlskrona kommun JO-anmälda

Landstinget Blekinge och Karlskrona kommun har anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Det är Paul Melén f.d. aktiv socialdemokrat i Karlskrona som har lämnat anmälan. (Se mitt blogginlägg längre ner med rubriken- ”Paul Meléns syn på landstingsfest”)

Ltloggo_63mm

Paul Melén har under en längre tid följt händelseutvecklingen med bl.a. flytten av Musik i Blekinge men också samarbetet mellan Karlskrona kommun och Karlskrona Hockeyklubb. Även BTH och Region Blekinge omfattas av anmälan. Nu senast, och det som har föranlett en omfattande anmälan till JO, är de uttalanden som arenachefen, Mikael Fransson gjort till SVT:s Blekingenytt.

I anmälan skriver Melén:

”Mikael Fransson, verksamhetschef vid kommunala arenan i Rosenholm har bedömt att landstinget Blekinge och Blekinge Tekniska Högskola inte ska behöva betala 25.000 kronor i hyra för de trivselevenemang som ska arrangeras i Telenor Arena i Rosenholm.

Både Landstinget Blekinge och BTH är samarbetspartner med Blekinge Healt Arena där Mikael Fransson är projektansvarig och som gått in med stora pengar i mångmiljonbelopp under 6 år.

Landstingsdirektör Peter Lilja har inte följt lagen om offentlig upphandling då man beslutat att ha en personalfest utan har istället givit det uppdraget till Paraply AB som har ett fyraårigt ramavtal med Utveckling i Karlskrona AB där Mikael Fransson tidigare var vd.”

Paul Melén påpekar i sin anmälan till JO att landstingets revisorer redan tidigare har påpekat felaktigheten med att inte upphandla.

”Detta har landstingsdirektören trotsat och för att snygga till ”missen” har man gjort en efterhandskonstruktion där kostnaden understigen beloppet för offentlig upphandling – 270.000 kronor.”

K-a

Paul Melén lyfter också till offentligheten – ”att det redan finns en anmälan ställd till Riksrevisionsverket mot Blekinge Tekniska Högskola (BTH) som ingått i projekt trots att man var nära att bli tvångsförvaltade med 35 miljoner kronor i förlust.” Han fortsätter:

” BTH var samarbetspartner i Blekinge Healt Arena och de hyr skolan av Kruthusen AB, ett kommunalt fastighetsbolag som lät Region Blekinges verksamhet hysas in i lokaler som hyrdes av BTH. Men det fanns inga kontrakt mellan Regionen och Kruthusen beroende på att kontraktet stod på BTH”

Paul Melén har i eftermiddag dessutom berättat att han har satt Karlskrona kommuns revisor Bo Löfgren på ett spår som gäller en förmodad uppgörelse mellan Karlskrona Kommun och Karlskrona HK.

” Det har berättats i hockeykretsar att Karlskrona kommun tydligen har låtit personal arbeta vid matcher men under flera år undvikit att debitera någon kostnad för utfört arbete. Nu får vidare utredning visa om detta stämmer”