Centern i Blekinge velar om sjukhus

Naturligtvis kan det ha sin risk att 1 april berätta att man vill bygga ett nytt sjukhus i Bräkne-Hoby. Det var nämligen vad centerpartiet i Ronneby valde att göra.

Gruppledaren Kenneth Michaelsson satte ner foten och deklarerade att centerpartiet i Ronneby säger ja till ett nytt sjukhus och nej till att lappa och laga nuvarande två sjukhus i Karlskrona och Karlshamn.

Samtidigt blev det ett svar på min fråga här i bloggen den 25 mars när jag ställde följande fråga:

” Eftersom det har skördats offer även inom Centerpartiet i detta fall, ska det bli intressant och invänta Kenneth Michaelssons ställningstagande i frågan. Säger han nej till nytt sjukhus centralt i Blekinge, och det verkar så just nu, ja, då är han redan på förhand en förlorande kandidat.”

Tack för svaret och det gläder naturligtvis, men det hade varit betydligt rakare om Centerpartiet i Blekinge hade varit helt enigt i frågan. Det är man inte och därför har centerns mångåriga gruppledare i landstinget, Petronella Petersson tvingats lämna inte bara gruppledarskapet utan också sin ordinarie plats i landstingets styrelse.

I en tidningsartikel beskrev hon sitt beslut så här:

”Främsta orsaken till att jag lämnar är sjukhusfrågan där jag inte har partiets stöd. Partiet har beslutat att frågan ska utredas ytterligare och att beslut ska tas efter valet, vilket jag inte kan ställa upp på.”

Hon är nämligen övertygad om att ett enda sjukhus är det bästa för Blekinge. Den linjen kan hon rösta för som vanlig ledamot, men inte som gruppledare.

Dessa fakta har nu upprepats av Kenneth Michaelsson:

–  Först efter ytterligare utredningar, som visar vad de olika alternativen kostar, kan det bli aktuellt att ta beslut och sådana fakta finns först efter valet.

Frågan blir då: om inga ytterligare siffror presenteras, och mycket tyder på det, vad blir då centerpartiets 1:a aprillöfte om ett nytt sjukhus i Bräkne-Hoby värt? Hur ska då Kenneth Michaelsson och hans partivänner i Ronneby agera? För mig låter det mest som ett löfte som saknar substans.

Dessutom har envisa uppgifter nått mitt vänsteröra (hör bäst med det) att Sune Håkansson nu gör intensiva försök att övertala Petronella Petersson att välja Blekingepartiet istället för centern. Vi får vänta och se.