Korta nyheter från Ronneby

Längre åt väster

Politiker och tjänstemän bosatta i Karlskrona har gjort en matematisk upptäckt. De påstår på fullt allvar att det är längre FRÅN Karlskrona till Ronneby än vad det är från Ronneby TILL Karlskrona. Dessutom gör de gällande att ett nytt sjukhus placerat centralt i Blekinge skulle locka färre sjukhusanställda. Var i utredningarna finns dessa belägg? Finns det ännu fler utredningar som  hålls hemliga?

Blekingepartiets lista

Nybildade Blekingepartiet med säte i Ronneby men med kontoret ännu så länge på Johannishusvägen i Djurtorp har nu tydligen två namn på sin blivande landstingslista. Överst tronar naturligtvis partiledare Sune Håkansson och jag säger som partiledaren – på andra plats torde Monia Svensson återfinnas.

Inställt fullmäktige

Fullmäktiges ordförande, ”borgmästare” Nils-Ingmar Thorell uppges ha ställt in kommande veckas sammanträde med fullmäktige. För få ärenden lär vara anledningen. För egen del kommer jag inte att sakna torsdagens sammanträde. Jag behöver nämligen en månad ytterligare för att avhjälpa min sjösjukeupplevelse från förra sammanträdet.

Trots att det var ett kort möte hann jag få besvärande yrsel. Den person som  då skötte kameran för sändningen på nätet måste ha haft en svår afton. Han zoomade till den milda grad att det var svårt att hänga med i svängarna. I andra fall brukar tempot vara rent av släpigt med bilder på tom talarstol för att kameraskötaren tydligen har somnat.

Lurig Jan Anders Palmqvist

Palmqvist, avsatt socialdemokratiskt kommunalråd i Ronneby, tycks ännu inte ha bestämt hur han ska rösta i den framtida sjukhusfrågan. För några dagar sedan ställde han bra och berättigade frågor till landstingsdirektör Peter Lilja. Lilja gav som vanligt få konkreta svar och eftersom det var s-politikern Palmqvist som ställde frågorna tyckte Lilja att han i stället för att ställa frågor i insändare kunde kontakta honom personligen för att få svar.

Palmqvist ställde också frågor till kommunikationsdirektör Madeleine Flood. Inte heller hon har ännu svarat på frågorna. Märkligt eftersom hon tycks vara på alerten och sprida synpunkter när hon helst bör låta bli.

Varför inte ställa samma frågor till utredaren Ronny Pettersson? Han är säkert mer beredvillig att svara.

Två som har bestämt sig

Två s-politiker i Ronneby som har bestämt sig i sjukhusfrågan är arbetarkommunens ordförande Teo Zickbauer och oppositionsrådet Malin Norfall. De har i insändarform talat om att de lojalt följer s-linjen som blir allt tunnare när även Miljöpartiet nu har börjat fundera taktiskt på vad väljarna eventuellt kan tycka i frågan. Vänsterpartiet har dock redan bytt spår. Med andra ord – inga röster till Teo och Malin.