Seniorer i Ronneby kräver skärpning

I juni 2011 ändrades reglementet för Ronneby kommuns Pensionärsråd (KPR). Pensionärsorganisationerna anser att en rad försämringar därvid infördes. Ett möte genomfördes den 5 februari 2012 där bristerna påtalades men ännu har inga förändringar till det bättre skett.

Nu kräver därför länets fyra pensionärsorganisationer ett nytt möte och nu vänder man sig till kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, moderat. I brevet till Fredriksson skriver man:

”KPR-rådet skall vara ett organ för samråd och ömsesidig information mellan pensionärernas organisationer och kommunen. Vara remissorgan i frågor som särskilt rör pensionärerna. Här råder brister i vår kommunikation med kommunen.”

Organisationerna pekar på frågor där de inte fått möjlighet att yttra sig.

”Vi har, påpekar man, skrivit upprepade gånger till kommunen men har inte fått svar på våra brev”.

Bl.a. krävs att vice ordförande i rådet ska utses av pensionärsorganisationerna och inte som nu besättas av politiker. Dessutom vill man att pensionärernas representanter ska ha ekonomisk ersättning på samma sätt som förtroendevalda politiker som ingår i rådet. I dag får pensionärerna varken milersättning eller mötesarvode.

Nu krävs fyra omedelbara åtgärder:

1) Reglementet ses över.

2) Att det inrättas ett KPR Au (arbetsutskott).

3) Att vice ordförande väljs av pensionärsorganisationerna.

4) Arvode och reseersättning utgår som till övriga förtroendevalda i kommunen.

5) Vara remissinstans i frågor som rör de äldre i samhället.

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson har nu bjudit in de fyra pensionärsorganisationerna till ett sammanträde  den 6 mars.

Ronneby kommun presenterar Kommunala Pensionärsrådet på följande sätt:

Kommunala pensionärsrådet är ett referens- och remissorgan för samråd, överläggningar och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärernas riksorganisationer och kommunen i frågor som rör äldre.

Pensionärsrådet ska verka för att äldres intressen beaktas vid kommunens behandling av ärenden som gäller äldre. Rådet kan initiera nya pensionärsfrågor och är ett forum för informationsspridning.

Nedanför kan du läsa hela brevet till kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson. Klicka i bilden för större text.

 

KPR Ronneby