Landstingsdirektören bör varnas

Sune Håkansson i nybildade Blekingepartiet kräver i en insändare till lokaltidningarna  i dag att landstingsrådet  Kalle Sandström bör ge landstingstingdirektören en skriftlig varning. Håkansson ställer dessutom frågan:

Bör chefstjänsteman tillrättavisa politiker?

Insändaren kan du i sin helhet ta del av här:

Bör chefstjänsteman tillrättavisa politiker?

Lördagens Sydöstran innehåller något så ovanligt som att en chefstjänsteman tillrättavisar politiker och väljare. Är detta rimligt?

I sin inlaga skriver landstingsdirektör Peter Lilja, m.fl. att man har respekt för den politiska processen. Samtidigt visar inlagan att man alls inte har det. Man är inte beredd att på valdagen låta väljarna ta ställning. Frågan om den framtida lösningen av sjukhusfrågan är ingalunda avgjord. När BLT/Sydöstran låter läsarna på webben rösta, får inget av de redovisade tre alternativen majoritet. Alternativet ett nytt sjukhus mitt i Blekinge får exempelvis ca 35 procent av rösterna. Detta resultat nås trots att valrörelsen endast är i sin linda.

Peter Lilja ger sin egen utredning ett gott betyg. Allt är gjort, menar han. Slutsatserna han drar är de riktiga. Jag menar att väljarna bör få säga sitt.

Ronny Petterssons utredning är ofullständig, menar Lilja. Visst, den kan behöva kompletteras. Dock innehåller Petterssons utredning många guldkorn. Att det är lättare att nå miljömålen vid ett nybygge är ett viktigt påpekande. Att en framtida regionindelning kan medföra att en satsning i Karlskrona ökar risken för stora neddragningar i Blekinge ett annat. ”Andra underlag som cirkulerar skapar oro och osäkerhet”, skriver Lilja. Jag tror att väljarna vill ha information.

Lilja synes också angripa landstingets revisorer.  Det stämmer inte att landstingets fastigheter generellt är undermåliga, skriver han.

Enligt min mening har Peter Lilja gjort ett rejält övertramp. Att han skriver en insändare, som helt följer S-linjen, som han därtill låter, exempelvis, kommunikationsdirektören underteckna, är mycket allvarligt.

Därav följer att jag menar att Kalle Sandström bör ge landstingstingdirektören en skriftlig varning.

Sune Håkansson,  Blekingepartiet