Flygande nostalgisk julklapp

DSC03124

Första julklappen har anlänt till Johannishus.

Den måste ha flugit. Den kommer från Linjeflyg och innehållet är fruktigt och doften påminner om min ungdoms jular.

Men stopp! Det är något lurt. Linjeflyg upphörde  1.1. 1993 då SAS tog över. Varifrån kommer påsen med denna nostalgiska text?

Naturligtvis är det vännen Sten-Åke Petersson som har grävt i sina gömmor. Han var fixaren på dåtida Linjeflyg och därefter SAS. Nu är han fixaren i Skogsvandrarna som snickrar fågelholkar på löpande band. Du har säkert träffat honom.

– Jag samlar på allt, skrattar Sten-Åke när jag träffar honom i Skogsvandrarnas klubbhus. Han är vännen som älskar att överraska. Denna gång har han fyllt påsar med härliga röda vinteräpplen. Juläpplen kallade vi dem för i min barndom. De lagrades i jordkällare och togs fram till jul och prydde bl.a. blekingska julträd.

DSC03126

Att få en påse från Linjeflyg sätter naturligtvis fart på hjärncellerna och jag ilar till mitt fylliga arkiv för att kolla årtal och flygmaskiner under Linjeflygs tidsepok.

Linjeflyg startade den 2 april 1957 och grundades av SAS, Dagens Nyheter och Stockholmstidningen. Bolaget höll till på Bromma och flyttade till Arlanda 1983.

Av Linjeflyg nåddes Ronneby 1958 då ”flygstationen” utgjordes av ett större tält med våg och träbänk för bagage.

Flygkortet

Linjeflyg startade med följande flygplanstyper:

Lockheed L-18, Douglas DC 3, Convair Metropolitan och Fokker F 28 Fellowship.