JULKUL hos Wiktor Olssons

IMG_0488

Jag har varit på JULKUL hos Wiktor Olssons i Bräkne-Hoby.

Den som inte vet vad detta innebär kan knappast vara bleking, skåning eller smålänning. Inte heller tysk eller dansk. I denna genuina gårdsbutik mitt i Blekinge är det internationellt språk som gäller. Ja,  listerländska kan också förekomma.

Egentligen heter butiken Wiktor Olssons slakt, chark & gårdsbutik. Sortimentet är brett och tillverkas på ett hantverksmässigt sätt. Här används inga konstlade medel. Det enda som godkänns är salt, socker, potatismjöl, lök och kryddor. Djuren föds upp av lokala producenter och har kortast möjliga väg till slakten.

Slakteriet och butiken drivs  i dag av Bengt Olsson och det var hans far Wiktor som startade företaget 1948.

I denna mysiga och väldoftande butik sitter man (i bästa fall) i timmar för att i lugn och ro tänka igenom vad som bör inhandlas. Hit går man inte för att handla ett hekto skinka. Möjligen ett par kilo av de guldbelönade isterbanden som t.o.m. har tagit långa vägen in till TV:s morgonsoffa och där lovprisats.

Nej, här är det storhandel som gäller. I dag fick jag startnummer 61. Då avverkades nummer 22! Du förstår. Det är här sittfläsket möras på ett ypperligt sätt. Vill du så kan du fritt ta dig en kopp kaffe och är du riktigt begiven på godsaker kan du sätta tänderna i en lika gratis kanelbulle. Wiktor, förlåt Bengt Olsson bjuder medan du köar.

Här sitter man sedan och lyssnar till beställningar – Isterband, revbensspjäll (i dag specialstyckade), hackekorv, sylta, skinka och så vidare i en evighet…

Beställningarna blir efter en timme till en gungande melodi med många olika tonarter och dialekter. En charkkör där solisterna utgörs av klockrena strupar hos rutinerade expediter som ständigt återkommer med refrängen – hur mycket ska du ha?

På sin tid fanns det två slakterier i Bräkne-Hoby. Wiktor Olsson var den mer aktiva butiken med lockpriser och det har berättats att det konkurrerande och lite mindre slakteriet hade en speciell spanare. Slaktarens fru spejade med hjälp av kikare på de dagligen nyuppsatta lockpriserna. Därmed har du fått svaret på vad lockpriser kan innebära.

Ja, här sitter man således och tittar på människor i skiftande åldrar. Korta och långa och det är mest ryggarna du studerar om du lyckats få en sittplats.

Här sitter du och filosoferar om slakteriets speciella grillkorv som går under namnet ”Elaka Gösta”. Det var slakteriets första grillkorv med kryddor. Kryddor som vitlök och annat var tidigare bannlyst i grillkorv. Den skulle vara neutral.

Det är sonen till Bengt Olsson, Anders (som arbetar för moderaterna i riksdagshuset) som har berättat hur korven kom till och varför den fick namn efter förre moderatledaren Gösta Bohman.

Dessa grillhärligheter och annat läckert har genom åren avnjutits av kändisar som Stig-Björn Ljunggren, Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson.

JULKUL på Wiktor Olssons är således betydligt mer än enbart mat. Efter någon timme tycker du dig känna såväl personal som handlande gäster som har något glasartat i blicken när de nått så långt som till kassan.

”Hej då. Vi ses om en vecka”. Efter jul blir det långstängt. Butiken öppnar först till Påsk. Fiffigt. Julen varar ända till Påska…

Ett svar på ”JULKUL hos Wiktor Olssons

Kommentarer är stängda.