Järnålderns Blekinge i Västra Vång

Jisses vilket pådrag det blev såväl nationellt som internationellt. Guld har onekligen en magisk kraft på oss människor. Naturligtvis är det också en ännu okänd historisk bakgrund som kittlar.

Västra Vång, ett stenkast från Johannishus i Ronneby kommun, är nu på mångas läppar. Inte minst bland arkeologer som anser att det man hittills bara nuddat vid kan bli hur stort och betydelsefullt som helst.

– Detta kan vara större än det som har hittats i Birka, en av Sveriges första städer, säger Mikael Henriksson, arkeolog och grävledare i Västra Vång.

Redan gjorda fynd visar att Blekinge har haft en central position i Östersjöområdet. En kultplats och ett kulturellt maktcentrum som det kan ta upp mot tio år att kartlägga. Nu kommer också frågorna och krav på tillgänglighet i form av visningar, amatörgrävningar och naturligtvis ytterligare ekonomiska medel till fortsatta utgrävningar. Problemet är dock att det kan ta lång tid innan grävningarna kan återupptas. Det är många beslut som måstes tas och inte minst ska nuvarande fynd utvärderas och tolkas.

Det är många som har haft ledande positioner i utgrävningarna i Västra Vång. Mikael Henriksson, arkeolog och antikvarie vid Blekinge Museum, Björn Nilsson, lektor vid Södertörns högskola och Lars Sternefält, Blekinge Museum.

Utan att förringa övriga deltagare vill jag ändå framhålla Mikael Henriksson för hans kunskap och tro på vad Västra Vång kan ruva på för historisk storhet. Redan vid sitt första besök på platsen förstod han storheten. Inte minst har han på ett pedagogiskt sätt lotsat allmänheten genom tidsåldrar med hjälp av fynd.

Vi som redan 2012 fick ta del av hans kunskap på den nu internationellt kända kullen i Vång kunde naturligtvis inte ana att vi vandrade fram över en guldskatt. Jag filmade lite av hans berättelse då och jag publicerar nu en liten snutt där Mikael förklarar bakgrunden. Häng med! http://youtu.be/tJnxZNMg9Fg

Ett svar på ”Järnålderns Blekinge i Västra Vång

  1. Det är inte bara guldet som lockar. Fyndet är fullständigt helt unikt och uppseendeväckande. Det är inte guldet i sig utan åldern på detta fynd. Det är så fullständigt unikt att man hissnar. Jag tror inte att några av de andra ”Gubbfynden” i Skandinavien är från denna tid. Jag bara hissnade när jag såg rapporten. Jag var uppe på grävplatsen tidigt i våras och önskade de skulle hitta ”något” som de slet där i snålblåsten. Några vikingafynd eller nåt. Men detta!! Det är helt outstanding. Jag fick en lakonisk kommentar om ”brakteater” på FB och läste på om det. Lita på att Sveriges arkeologer och nummismatiker står på kö för att få göra någon liten delstudie.

Kommentarer är stängda.