Utveckla Ronneby till skärgårdskommun

DSC02436Nu har första motionen kommit som stöder vår grupps vilja att öppna upp och göra vackra Ronnebyån tillgänglig för fritidsbåtar. Motionärerna Monia Svensson, Centerpartiet (Ronnebypartist inom kort) och Sune Håkansson, Ronnebypartiet vill dock betydligt mer. De vill att Ronneby ska utvecklas som kust- och skärgårdskommun. Inte oss emot, deras tankar överensstämmer helt med vår grundtanke.

Motionen inleds på följande sätt:

”Bakgrund och yrkande. Ronneby kommun har en stor andel av Blekinges kust och skärgård inom sina gränser. Staden och Brunnen har direkt sjöförbindelse med Östersjön genom Ronnebyån. I den närmaste skärgården finns en rad attraktiva besöksmål, t.ex. godset Göholm och Gökalvs havsbad, St. Ekön med vraket av GRIBSHUNDEN, Saxemara båtvarv, Karöområdet och ett antal badplatser, allt inom ett lummigt skärgårdsområde med väl utmärkta farleder. Detta är en stark resurs i konkurrensen om såväl turister som möjliga inflyttare, under förutsättning att den inses, utnyttjas och marknadsförs. Så sker enligt vår mening inte idag, och därför är Ronneby numera, trots läge och förutsättningar, försumbar som sjöstad.

Vi föreslår att en Kust- och skärgårdutredning tillsätts, med uppdrag att definiera och bereda de många delfrågor som samordnade skall leda till målet att väsentligt öka Ronnebys attraktivitet som kust- och skärgårdskommun. Detta skall ske med fokus på våra specifika förutsättningar och samordnas till ett konsekvent och tydligt program.”

Snabba åtgärder

”Arbetet bör komma igång snarast och få snäva tidsramar – tiden är knapp, inflyttning till länet kan komma efter den stora utbyggnaden på F17 och det gäller att få så många som möjligt att välja vår kommun. Att vara attraktiv som bostadsort är vad Kust- och skärgårdsutredningen ytterst skall syfta till.”

Några områden som utredningen bör behandla:

1         Bygga om Hamnbron till en öppningsbar bro för att möjliggöra passage för passagerarbåtar och större fritidsbåtar upp till Brunnen/RON.

2         Återinrätta båttrafik till skärgårdens besöksmål alt. rundturer i skärgården

        Bygga nya bryggor längs åns stränder

        Upprusta Ronnebyån som farled, bort med fallna träd och nedhängande grenar

5         Upprätta reglemente för trafik och förtöjning av båtar i ån

6         Upprusta promenadstråk längs ån.

7         Utveckla möjligheterna och villkoren för våra kustfiskare till fiskförsäljning i våra hamnar

8         Verka för kommunal upphandling av lokalt fångad fisk

9         Inrätta tankningsmöjligheter för båtar, återöppna sjömacken vid Ekenäs

10     Verka för att kommunikationer, tillgänglighet och tilläggningsmöjligheter vid skärgårdens besöksmål har god standard, nya bryggor vid behov

11     Utreda förutsättningarna för en ny kustnära stadsdel

12     Verka för flera caféer och enklare näringsställen vid havet

13     Verka för förbättrad varvsservice, bl. a möjlighet till bottentvätt av båtar

14     Behovet av fler ”prickar” för att underlätta infart till vår hamn.

Motionen i sin helhet kan du läsa på  http://mediam.se/  under fliken Projekt och Ett lyft för Ronneby.