Fler seniorer som politiker

Gruppen seniorer, väljare 65 år och äldre, blir en allt viktigare och mäktigare grupp i kommande val. Sveriges Radio sätter i dag frågan i blixtbelysning och skriver bl.a.

”När svenska folket går till riksdagsval i september nästa år är mer än var fjärde väljare 65 år eller äldre, enligt Statistiska centralbyrån. Det är en ökning från 24 till 26 procent sedan förra valet, och en faktor att räkna med för partistrategerna.”

Artikeln kan du läsa här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5692513

Björn Fries, rikskänd s-politiker från Karlskrona har uppmärksammat ”nyheten” och skriver i dag på Twitter:

”Viktig information i dessa nomineringstider till valsedlarna.”

Ett bra påpekande i rätt tid.

SPF i Blekinge (Sveriges Pensionärsförbund) har i dagarna skrivit brev till politiska organisationer i Blekinge. I brevet uppmanas partierna att öka andelen seniorer på valbar plats. Brevet i sin helhet får du här:

Öka representationen av äldre

Om mindre än ett år är det val till kommun och landsting och partiernas nomineringsarbete för att ta fram kandidater till de olika listorna pågår för fullt.

Inom SPF, Sveriges Pensionärsförbund, vill vi påminna alla de politiska partierna om att mer än 25 procent av väljarkåren kommer att vara över 65 år. Samtidigt kan vi konstatera att personer som är 65+ länge har varit underrepresenterade i politiken i förhållande till sin andel av befolkningen. Denna underrepresentation är fortsatt ett faktum i de beslutande församlingarna.

Vi vet också att samtliga partier samstämmigt säger att representationen är  viktig och att politikerna ska återspegla befolkningen och valmanskåren. Därför vill vi i SPF uppmana de lokala partiorganisationerna att gå från ord till handling och verkligen arbeta för en ökad representation av äldre.

Vi förstår att det är många hänsyn som måste tas när partierna arbetar fram sina listor. Samtidigt anser vi att de politiska prioriteringar som görs ofta är en spegling av åsikter från dem som redan innehar de politiska uppdragen. Så har det varit med kvinnorepresentationen, så är det med unga och självklart också med äldre.

SPF hoppas att ni inför valet 2014 ser möjligheten att ta tillvara de äldres seniora erfarenhet, kunskap och kompetens. Vi ser fram emot att få fler seniorer att kryssa in på era partilistor när det är dags att gå till val i kommuner och landsting.

Bräkne-Hoby den 24 oktober 2013

SPF Blekinge distrikt: