”Är Håkan Robertsson talesman?”

DSC02725

Jag talade med en socialdemokrat i dag. Det gör jag ganska ofta. Det gäller att vara uppdaterad.

Det var socialdemokraten som ringde mig.  Han frågade nästan på direkten:

– Är Håkan Robertsson talesman för Arbetarkommunen i Ronneby?

– Ja, i denna fråga får han mer än gärna vara det, svarade jag.

Håkan har vid två tillfällen på Facebook tagit klar ställning för att ett nytt sjukhus ska byggas centralt i Blekinge, i trakten av Ronneby. Sydöstrans redaktion hade snappat upp hans inlägg och skickat Göran Sundén för att göra en intervju. Resultatet publicerades i dag med stor genomslagskraft.

Naturligtvis är vi lobbyister som arbetar för ett nybyggt sjukhus som ska lokaliseras till Ronneby tacksamma för draghjälpen även om den på intet sätt är oväntad. Jag har tidigare här i bloggen berättat att det i denna sjukhusfråga råder total enighet mellan de politiska partierna i Ronneby.

Naturligtvis kan det vara svårt för en socialdemokrat som är skolad till att rösta som partilinjen kräver och därför har jag inte alls svårt att förstå frågan från socialdemokraten i dag.

Hans följande fråga var:

– Blir det inte trångt med ett Viggenflygplan på pelare om det också ska byggas ett sjukhus i Sörby?

Jag fick chansen att dra hela vårt sammantagna förslag:

– Sjukhuset ska byggas strax väster om Bredåkra gamla järnvägsstation. Tågpassagerare ska kunna stiga av tåget i sjukhusets källare. Så har utredaren klokt nog tänkt sig framtiden.

– Väg 29 och E 22 strålar samman med kustjärnvägen vid denna plats så tanken är perfekt. Dessutom ska räddningstjänsten för östra Blekinge placeras vid denna plats och i lediga och perfekta lektionslokaler på SOFT Center ska utbildningen för sjuksköterskor inrymmas.

I det läget var det tyst i luren.

– Hallå!? Är du kvar?

– Ni tycks redan ha planeringen klar, sa socialdemokraten som ändå var fortsatt tveksam till den politiska enighet jag berättat om.

I artikeln ställde Håkan Robertsson samma fråga som i Facebook:

– Jag förstår inte hur mitt parti (s) tänker i sjukhusfrågan.

Han fortsätter i artikeln att förklara hur han tänker men som ledande socialdemokrater inom landstinget vägrar att ens tänka:

– Ronneby ligger mitt i länet. Därför är det logiskt att bygga ett nytt sjukhus här. Det finns ingen anledning att fortsätta lappa och laga på det gamla sjukhuset i Karlskrona.

– Ett nytt sjukhus i Ronneby blir tillgängligt för 120 000 av Blekinges befolkning på 150 000 invånare på ett par mils avstånd, eftersom det bor 120 000 människor i de tre kommunerna Karlskrona, Ronneby och Karlshamn, säger Håkan Robertsson.

Tack för draghjälpen. Någon gång ska väl förnuftet kunna segra även i detta län.