Minnena kommer en gång per år

DSC02929

– Där är han.

– Får jag se!

– Nej, vänta…

– Jo, det är han, men gud så ung han ser ut där.

– Vad har hon för klänning?! Vilka färger å vilken längd.

– Har hon verkligen varit så ung och vacker?

– Den bilden måste han ha tagit på 60-talet. Jodå. Svartvitt!

Nu har boken kommit som varje år startar samtal och lockar fram minnen som har varit placerade längst bak på våra levande ”hårddiskar”. Årets upplaga har titeln – ”Förr och nu i Ronneby kommun årgång 2013”. Pålitlig författare är Tommy ”Sverigevandraren” Nilsson.

Jag vill kalla denna hans femte bok om då- och nutid i Ronneby för ett uppslagsverk i tid och rum och betänk att han, som han själv berättar på sista sidan i boken,  bara har använt en procent av allt sitt material.

Naturligtvis är detta en bok vi väntar på lika hett som inför en julklappsöppning. Du har säkert själv upplevt och sett de ringlande köer som uppstår på olika platser när hösten har gjort sitt intåg. Det är då bläddrandet börjar och vi upplever hur tidens tand har gnagt på såväl oss människor som samhället i övrigt.

Jag är sanslöst imponerad. Bilder och text är en sak, men har du tänkt på vilket ”hästjobb” som ligger bakom hans alltid lika perfekta namn- och sökregister.

Tack Tommy för att jag bl.a. nu kunnat konstatera att vi en gång i tiden har haft unga politiker även i Ronneby.