Sandekjer på väg mot varvsskandal

Lokala veckotidningen Blekinge Posten presenterar i dag ett scoop. ”Saxemara båtvarv är hotat”. ”Museum berett att sälja kulturarv”.

Marcus Sandekjer slutade vid årsskiftet som näringslivschef i Ronneby. Han blev chef för Blekinge Museum och nu efter nio månader på posten har han upptäckt att Blekinge Museum har dålig ekonomi. Så dålig att han är beredd att sälja Saxemara båtvarv som Blekinge Museum köpte 2006 för 2,5 miljoner kronor.

Varvets framtid ska diskuteras i styrelsen vid ett möte den 16 oktober, men Sandekjer tror, enligt BP att processen kan dra ut på tiden in i november.

Björn O Svensson, tidigare styrelsemedlem i museet och den som föreslog att museet skulle köpa båtvarvet är i dag ytterst besviken och kallar Sandekjers förslag på försäljning för en kapitulation. Han säger till BP:

– Museet har visat ett nästintill totalt ointresse för varvet. De har visat sin inkompetens och inte styrt något. Museet har inte heller haft någon personal på plats och styrelsen har inte brytt sig. Museets fokus ligger på vad som händer i Karlskrona. Övriga länet glömmer de.

Stiftelsen Blekinge Museum har Landstinget Blekinge, Karlskrona kommun och Blekinge Hembygdsförbund som huvudman och att ekonomin nu är körd i botten är väl då ingen större sensation.

Ronneby kommun har årligen, sedan köpet genomfördes, betalat 100.000 kronor till varvsverksamheten. Pengar som nu måste upplevas som slängda i sjön eftersom inget har skett med varvet.

Anledningen till att Sandekjer nu föreslår en försäljning är att nuvarande arrendatorn Sonny Olsson har sagt upp avtalet.

Naturligtvis vore det en skandal om varvet, som grundades 1925 och var ett av de sista i sitt slag av aktiva blekingska träbåtsvarv, skulle behöva säljas.

Varvet skulle kunna bli en besöksplats av rang om det kompletterades med en utställning om det förlista danska kungaskeppet Gribshunden. Men det kräver pengar. Var finns dom?

 

 

Ett svar på ”Sandekjer på väg mot varvsskandal

  1. Diskussionen runt Saxemara båtvarv är just – en diskussion. Något förslag på försäljning finns inte. Bakgrunden är att Sonny Olsson nyligen har sagt upp sig från sitt kontrakt och att Blekinge museum behöver söka en ny entreprenör.

    I den här processen måste museet förstås få fram uppgifter om vilka resurser och investeringar som kommer att krävas för att få Saxemara båtvarv i det skick som är önskvärt. Styrelsen måste ha detta för att kunna fatta riktiga beslut om framtiden.

    I detta arbete kommer vi inte att utesluta någonting – inte heller en möjlig försäljning. Detta tycker jag är rimligt; om Blekinge museum ska söka en extern entreprenör är det ju exempelvis möjligt att han/hon i förlängningen skulle vilja äga fastigheten själv och investera i den.

    Och framför vill vi diskutera frågor öppet, annars är det svårt att komma framåt.

    En ”Saxemara båtvarvsdag” kommer att hållas lördagen den 26 oktober kl 10-12 (sannolikt i församlingshemmet. Se http://www.blekingemuseum.se för info när det närmar sig). Kom gärna dit med synpunkter! /Marcus Sandekjer, museichef Blekinge museum

Kommentarer är stängda.