F 17 jubilerar med flygdagar

Jag har en längre tid deppat över att antalet flygdagar drastiskt har minskat i Sverige i takt med allt färre flygflottiljer. En tuff ekonomi har naturligtvis också bidragit till att flygets omtyckta uppvisningsdagar har minskat.

Men så mitt i höstens första regnrusk inflyter en glad överraskning – F 17 ska nästa år fira sitt 70-årsjubileum med två flygdagar. De är planerade till lördagen den 31.5 och söndagen den 1.6. Härligt!

Tidigare flygdagar vid F 17  Blekinge Flygflottilj har varit stora publikmagneter. Det finns ett grundmurat och gediget intresse för flyg hos blekingarna. Samma är förhållandet bland många andra svenskar.

F 17 i Kallinge sattes upp som flottilj mitt under andra världskriget, närmare bestämt 1 juli 1944. Den invigdes 6 november samma år och första flottiljchef var Torsten Rapp som sedermera blev såväl flygvapenchef som ÖB.

Blekingeflottiljen har förfogat över ett stort antal flygplan genom åren. För egen del växte jag upp med T 18 B (se bilden) som jag första gången fick skåda som 5-åring. Första T 18 B kom till Kallinge den 25 juni 1947. Flygplanet skulle från början samverka med marinen.

Flygplanen tillverkades i 62 exemplar och samtliga levererades direkt till F 17.

I dag förfogar F 17 över ett 40-tal JAS 39 Gripen som bildar två divisioner.

Flygintresserade, skriv redan nu in den 31.5 och1.6 2014 som flygdagar. Upplägget brukar vara att anhöriga har lördagen som egen dag men att man kan följa flyguppvisningen från lämplig plats utanför flygfältet.

Obs. Klicka i bilden om du vill ha större format.B 18

 

Ett svar på ”F 17 jubilerar med flygdagar

  1. HÄRLIGT! Hoppas att alla andra Blekingeaktiviteter inte kolliderar med detta och Jaktviggen finns på plats i Sörbyområdet.

Kommentarer är stängda.