Ska cykelavståndet avgöra?

Debatten om den framtida sjukvården i Blekinge fortsätter.  Innan jag går in på nya detaljer och synpunkter vill jag tacka för inlägg från Kalle Sandström, Petronella Petersson och Peter Stevrin.

Till Petronella vill jag säga att för bloggare finns inga regelverk. Därmed kan inget i denna blogg upphöjas till märkligheter. (Se kommentar i förra blogginlägget).

Kalle Sandström, socialdemokrat och landstingsråd, har påpekat följande i en kommentar:

”Påståendet att en begäran om hearing avslogs av landstingsstyrelsen är falskt. Det lämnades nämligen aldrig något sådant förslag. I stället meddelades att m och c skickat ett ”öppet brev” till landstingsdirektören med en begäran att HAN ska anordna en hearing. Ett märkligt förfarande. Rapporten har lämnats och nu är det landstingsstyrelsen som hanterar frågan.”

Alexander Wendt, moderat och oppositionsråd ger nu sin kommentar till varför han och Petronella Petersson, centern lämnat en begäran om hearing till landstingsdir. Peter Lilja:

”1) Förslaget om framtidens sjukvård var inte ett beslutsärende för LS i måndags utan Landstingsdirektörens förslag som lades fram som ett informationsärende inför kommande beslut i november.

2) Vi var kritiska till att detta underlag uppvisar mycket stora brister.

 3) Vi har framställt en begäran till landstingsdirektören (som är ansvarig för den vidare processen inför beslutet i november) om att ytterligare belysa kostnader och konsekvenser som enligt oss helt saknas i nuvarande underlag. Detta i form av en ”hearing” där ALLA inblandade konsulter och utredare får komma till tals med sina resultat.

 4) Vi vill inte och kan inte gå till beslut utan att ha en samlad bild av alla och långsiktiga kostnader, miljö och energikonsekvenser och arbetsmiljökonsekvenser.”

 Petronella Petersson påpekar att det var hon som krävde bättre underlag och att Alexander Wendt i slutet av replikskiftet stödde detta.

Hon tillägger:

”Jag kan också nämna att det argument som höjdes till skyarna för två lasarett var att då kan fler cykla till arbetet och att detta skulle vara något som är bra ur rekryteringssynpunkt!

Min syn på det är följande, fortsätter Petronella:

Om man utbildar sig minst tre år på Högskola (ganska tuffa studier) är nog det viktigaste att man får jobba på en arbetsplats som känns utvecklande.

Sen vad gäller miljön. Det är få som cyklar i dag. Vi kan på olika sätt främja cyklandet och få fler att cykla men det blir marginellt fler. Om vi förlägger lasarettet endera i Karlshamn eller Ronneby/Bräkne-Hoby blir det genast mer lockande att lämna bilen och ta tåget. Det finns liksom ett break even point i resandet som gör att man tar tåget istället för bilen om det blir ett visst avstånd. Viktigt är då att vi satsar på halvtimmerstrafik med Pågatågen!”

Ett svar på ”Ska cykelavståndet avgöra?

  1. Det här var det värsta jag hört. Som om cykelavståndet till sjukhuset skulle ha någon som helst betydelse. Det verkar som om argumenten för tvåsjukhuslösningen börjar tryta nu.

Kommentarer är stängda.