Olika val inför valet

Det är mycket man kan och bör säga om det politiska livet i Karlskrona nu med bara ett år kvar till valet, eller snarare kvalet.

Sydöstrans ledaravdelning tar naturligtvis chansen att bereda väg för sina intressen som denna gång heter Patrik Hansson, nuvarande oppositionsrådet.

Det som har framkallat heta känslor är att krögaren och politikern, Nicklas Platow har utmanat moderatkollegan Camilla Brunsberg på posten som kommunstyrelsens ordförande. En händelse som måste ha sänt en chockvåg genom hela länets moderatfamilj.

Jag kan fortfarande efter några veckor höra ekot av alla kommentarer:

” Så här gör man inte.” Så här har vi aldrig tidigare gjort”. ”Inte inför öppen ridå”. I Sydöstran fick moderatkampen följande rubrik:

”Moderat skyttegravskrig i Karlskrona”.

Hur är det då i den kommun där jag lever – Ronneby? Allt för tyst, tycker vissa medan andra tar till en gammal klyscha : ”Hälsan tiger still.”

I Ronneby finns ingen tänkbar moderat som skulle kunna utmana Roger Fredriksson som i dag sitter på posten som kommunstyrelsens ordförande. Här heter istället utmanaren Kenneth Michaelsson som är kommunstyrelsens förste vice ordförande och centerpartist.

Michaelsson är ute efter revansch eftersom han hade räknat med att samla fler röster än vad Roger Fredriksson lyckades få till. Därför var det ingen överraskning att den underjordiska valrörelsen startade redan efter förra valet 2010.

Det heter att Fredriksson är allt för lågmäld och har svårt att ta beslut. Michaelsson däremot, menar centersidans tillskyndare, är rakare och har större utstrålning. När moderater kommenterar detta väljer man naturligtvis att lägga moteld. ”Fredriksson är en bra lyssnare.”

Därmed har det nästan blivit svårt för Socialdemokraterna att tränga in i denna personpräglade alliansdebatt. Malin Norfall skulle bli den unga kraft som med glöd skulle mana på sina trupper, men så har det inte blivit. Därtill tycks Norfall ha svårt att skaka av sig sin överrock, företrädaren Jan Anders Palmqvist.

Räkna således med en borgerlig maktkamp även i Ronneby inför valet nästa år. Här är den dock mer begriplig och rumsren, tycker några.

Vi har alla olika val inför valet att göra.