Karlskrona – Ronneby eller Sölvesborg?

Nu ställs det krav på Karlskrona kommun och kommunalrådet Camilla Brunsberg. I ett brev (se blogginlägget nedan) kräver gruppen ”Rädda Musik i Blekinge” att Karlskrona nu måste göra en insats för att rädda kvar MIB i Karlskrona. Annars kan placeringen bli Ronneby eller Sölvesborg. Brevet är författat av Pia Dauhn, ordförande i Stjärnstoff.

Här är brevet:

Hej Camilla!

Om du har följt massmedia den senaste tiden så har det varit stor turbulens och oro kring Region Blekinges ytterst tveksamma hantering av Musik i Blekinges lokalisering samt behandling av dess personal. Jag som ordförande i Kulturföreningen Stjärnstoff och andra kulturföreningar med oss har engagerat oss mot flytten till Gräsvik som över huvud taget aldrig borde kommit på tal om Region Blekinge förstått Musik i Blekinges verksamhet.

I dags datum står Musik i Blekinge utan lokaler. Det innebär ett dråpslag för oss som har nyttjat dessa till konserter, workshops, teaterverksamhet, Scen för Alla, repetitioner till uppträdanden med mera. Vi i föreningarna kan inte planera vår verksamhet inför hösten och personalen på Mib är uppgiven och trött på alla turer och på att aldrig bli tillfrågade.

Som representant för kulturarbetarna i Blekinge vänder jag mig nu till dig, kommunalråd i Karlskrona med en ödmjuk vädjan – HJÄLP oss att hitta bra lokaler!

Den lokalen som Länstrafiken lämnar vid järnvägsstationen – vem äger den och vad skulle det kunna kosta att rusta upp den för Mib:s verksamhet?

Som du kanske vet så har Mikael Blomqvist erbjudit lokaler på Kungshall men de är inget bra alternativ då det är svårt att ta sig dit med bil och fastigheten dessutom är K-märkt.

Till saken hör att politikerna har gått ut i pressen och givit oss löfte om att INTE tvångsförflytta Mib till Gräsvik. Om inte Karlskrona värnar om sitt utmärkta kultur-nav Musik i Blekinge och hittar bra lokaler så står de andra kommunerna på kö. Bo Johansson, ABF har redan kontaktat kommunalrådet där och i Sölvesborg funderar man på Kartago eller andra lokaler.

Konsekvensen av att förlora Mib till en annan stad förstår du säkert. Ronneby är ett bra alternativ rent geografiskt och då lokalerna blir billigare. Men jag undrar: har vi råd att förlora Musik i Blekinge? Vad har vi då kvar i Karlskrona? Inget Kulturcentrum, inga lokaler att utöva kultur i för medborgarna, ingen möjlighet för våra esteter och Kulturskole-elever att springa in och får råd och stöttning hos Mib:s utmärkta och alltid vänliga personal.

Kriterier för lokalerna:

Inredda kontorslokaler

  • Centralt nära järnväg och buss-förbindelser för tillresande
  • Hyran idag: 380 000 kr/år
  • 300 kvadratmeter har de nu men de kan klara sig med mindre
  • Inga grannar som kan blir störda av repetitioner eller möjlighet att ljudisolera
  • Möjlighet att ha utomhuskonserter
  • Plats för liten scen likt den på Landbron där kanske  50-75 pers. kan vistas

Med vänlig hälsning