Blekinge – en kommun att längta till

Blekinge

Det har de senaste åren höjts allt fler röster för en gemensam kommun i Blekinge i stället för de fem som i dag finns. Naturligtvis är det ett ekonomiskt uppvaknande som  är den mest bidragande orsaken till att diskussionen ökar i intensitet och allvar.

Minst är naturligtvis intresset bland i dag aktiva politiker. Jag säger naturligtvis och det har en enkel förklaring – en sammanslagning av länets fem kommuner till en skulle göra ett stort antal politiker uppdragslösa. Ändå är det politiker som måste ta ett sådant beslut och då förstår du säkert att vi snabbt hamnar i ett moment 22. (cirkelresonemang).

Men varför ge upp, när alla innerst inne ändå vet att det blir ekonomin som  till slut  kommer att fälla avgörandet. Jag fick för egen del en påminnelse om detta när jag för några dagar sedan fick färska siffror på vad den politiska verksamheten kostar respektive kommun.

Jag är övertygad om att vi alla i Blekinge snabbt måste tänka i nya banor. Några anser att vi ska ta utvecklingen i två steg – ett första för att införa två kommuner av Blekinge. Först därefter ta nästa steg, fullt ut.

Jag gjorde under gårdagen ett litet experiment och publicerade följande fråga på Facebook och Twitter:

När får vi uppleva något stort i Blekinge? En gemensam kommun t.ex.

Svaren jag fick var intressanta. Någon behagade skämta bort frågan, men i stort var det välgrundade synpunkter från såväl allmänhet som aktiva politiker. Mest intressant var det att landstingsrådet Calle Sandström favoritmarkerade inlägget på Twitter. Att jämföra med att gilla på Facebook. Ingen ytterligare kommentar men väl så intressant ändå.

Här kan du ta del av kommentarerna hittills:     

Peter Kullring Det hade varit mycket intressant!

Agneta Åhrberg Det har jag väntat på sen 1985!

Ola Hallqvist Bromölla..?

Agneta Åhrberg Bromölla?? Det är väl Skåne?

Ola Hallqvist Om man ändå ska göra om… varför begränsa sig?

Agneta Åhrberg Bromölla slinker väl med när vi slår samman regionen till Region Skåne-Blekinge?

Hasse Jonsson En gemensam kommun av Blekinge och inte Skåne med!

Jan-Olof Petersson Jag driver detta!! Dock en del som tycker Nej för att : färre politiker, små partier får inga platser, demokratin blir mindre. Mm mm mm

Leif Athle Som jag sagt tidigare i detta ärende! Börja smått. Dela Blekinge i två kommuner. Östra o västra Blekinges kommuner. Karlskrona/Ronneby samt Karlshamn/Olofström/Sölvesborg. Därefter sammanslagning med Skåne till Skånelands län. Tror det är både politiskt och ekonomiskt riktigt. Färre politiker? blir mindre kostnader. Småpartier som ändå inte har makt eller möjlighet att driva frågor. Mindre politiskt strul och sparade pengar.

Staffan Håkansson Vi vill bli en egen kommun i Bräkne-Hoby 🙂

Staffan Håkansson Back to basic 🙂

Agneta Åhrberg Jag har från början hört alla invändningarna, utom den att Skåne inte får vara med, men det får de så klart om de vill. Svenska kyrkan och väldigt många myndigheter (Skatteverket, FK, Polisen, Försvaret …) har insett att det inte är demokratin det handlar om utan att det måste finnas väldigt många platser för att finansiera detta övertunga politiska ”förtroendet”. Vartenda parti har dragit ned på alla sina partiorganisationer och insett att de inte kan finansiera en sådan cirkus med egna pengar. (Idealiteten har sin begränsningar, som känt är). Inga delsteg med Öst-Väst utan rakt ut, snabbt och säkert till Blekinge Kommun. Region Blekinge kan samordna sig med Region Skåne eller rättare sagt tvärtom. ett är nämligen säkert: Det saknas så dj-a mycket stålar för det finns inte avsatt till pensionerna under perioden 1960-talet till början av 1990-talet.(Ja alla utlösta fallskärmar måste ju visst betalas först.)

Peter Lindström En kommun och flera ”stadsdelsnämnder” B-) Jag röstar för!

Bosse Nilsson Måste Karlskrona vara mé……( skämt )

Agneta Åhrberg Med ett eget Bya-lag !

Bo Gullne Vad gör man med alla kommunalråden i resp. kommun. De blir ju arbetslösa. Men jag tycker att Blekinge är inte större än en kommun.

Agneta Åhrberg Vad gör vi med dem? Vi gör ingenting med dem. De ska följa sina egna råd och anvisningar för folk utan anställning (anmäla sig på AF och till sin A-kassa och till Starta Eget etc). Blekinge är dubbelt så stort till ytan som Hongkong, men vi är färre invånare.

Peter Lindström Stadsnämndsordköranden, hålla i klubban kan dom. Det har de lärt sig den långa politikervägen B-)

Lars Karlsson Är väl skeptisk, men onekligen så är tanken god, mest skeptisk till att det blir väl som vanligt att det är landsbygden som får betala priset!!?

Agneta Åhrberg Läs Birro i Expressen idag. Såvitt han känner till så finns numera inget utanför Stockholm. Så vi får nog samla ihop oss.

 

 

Ett svar på ”Blekinge – en kommun att längta till

Kommentarer är stängda.