Ett lyft för Ronneby Folkteater

Tåget mellan Karlskrona och Köpenhamn har en bärande roll i årets sommarteater i Ronneby Rådhuspark. Det gäller att tåget kommer i rätt tid, prick klockan 19. I går lördag på premiären höll man tiden. Bravo!

Föreställningen ”Anna och mej” startar med att tåget glider in på järnvägsstationen. Ut ur den röda banvaktsstugan kommer kvällens huvudroll, banvakten Gunnar Blyman föredömligt gestaltad av Folkteaterns ordförande, Daniel Gustavsson.

Han lever ett sparsamt och dåligt avlönat liv och hans största intresse kretsar kring hur han ska få sin älskade dotter gift så rikt som möjligt. Dottern Anna (Anette Gustavsson) har andra planer än fadern och därmed är det upplagt för elakt spel.

DSC02730

Rut i Västergård (Elaine Stråth) har en son Gösta (Pontus Larsson) som är beläst, mest  på Maos lilla röda. Det är när han gör en tafatt men överraskande entré som föreställningen får sitt första lyft.

DSC02740

Nästa lyft kommer i form av Bobby Ladd (Christoffer Österhof) som dyker upp med hela sitt hippiekollektiv från Tingsryd. Tempot skruvas upp och våra välkända musikaliska örhängen från sent 60-tal och hela 70-talet får publiken att spontant sjunga med.

Vem minns inte ”In the Summertime”, ”I Got You Babe” eller varför inte frälsislika ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”. Orkestern med bl.a. Oskar Förberg (trummor) som kapellmästare och veteranen Anders Björngreen på klaviatur är bra på hugget och ger låtarna rätt karaktär.

DSC02761

Jag blev glad, väldigt glad av vad jag fick uppleva. Jag anser att detta är det stora lyftet för Ronneby Folkteater som naturligtvis har inspirerats av fjolårets kommunala Kulturpris.

Det är bredden och spelglädjen jag tänker på. I år är, som det omnämns i programbladet, 18 personer sysselsatta i längre eller kortare perioder i denna sommarteaterproduktion. Av dessa är 14 ungdomar, anställda som sommarjobbare med olika ansvar, berättar verksamhetsledaren, Håkan Robertsson. Bra, riktigt bra med tanke på den ungdomsarbetslöshet som råder.

DSC02756

Naturligtvis gick jag till föreställningen för att extra intensivt granska en av Ronnebys mer kända profiler, moderaten och fullmäktiges förste vice ordförande, Christoffer Stenström. Christoffer har den verkliga karaktärsrollen som han klarar med briljans. Han gör det nämligen lätt för sig. Han är som vanligt – stram, korrekt, välklädd och vänlig. Här är han dessutom rolig.  Framgången i gårdagens premiär kommenterade han så här:

– När jag läste upp testamentet gjorde jag det på samma sätt och med samma stämma som i fullmäktige. Svårare var det inte.

Naturligtvis är Christoffer född till karaktärsskådespelare. Det märks att han gillar det.

DSC02772

Tack hela stora ensemblen för sommarens lyft för Ronneby och inte minst Ronneby Folkteater.